illusztráció illusztráció

Szinte nyárias idővel búcsúzik az október Európa nagy részén

Az átlagosnál 10-15 fokkal melegebb levegő áramlik a magasban Európa középső és nyugati területei fölé.

Lényeges változásra a hónap hátralévő részében nem számíthatunk, az Atlanti-óceán fölött továbbra is aktív lesz a ciklontevékenység, míg Európa nagy része fölött magas nyomású képződmény határozza meg az időjárást. A kontinens nyugati partjainál képződő ciklonok előoldalán gyakorlatilag folyamatos délies áramlás alakul ki, mellyel Afrika felől szubtrópusi eredetű levegő érkezik a kontinens nyugati, majd középső területei fölé. 

Olyannyira, hogy szombaton és vasárnap térségünkben a 850 hPa-os főizobárszinten, kb. 1500 méteres magasságban 

10-15 fokkal lesz melegebb az átlagoshoz képest.

Ez látható az ECMWF modell 850 hPa-os szintre vonatkozó hőmérsékleti anomália előrejelzése alapján készült térképünkön is:

illusztráció

Ez annyit jelent, hogy 15 foknál is melegebb lesz ebben a magasságban, amely egy nyári helyzetben a talaj közelében kb. 30-35 fokos hőséget eredményezne.

Október végéhez közeledve ilyen melegre természetesen már nem kell számítani, a lényegesen alacsonyabb napállás és a jelentősebb átkeverő légmozgások hiánya miatt hétvégén a legmelegebb tájakon 22-24 fokot mutathatnak majd a hőmérők, viszont lesznek tartósabban ködös tájak, ahol a 15 fokot sem érik el a maximumok.

Tőlünk nyugatabbra, így például Franciaországban, Németország déli részén, Svájc és Ausztria alacsonyabban fekvő területein, valamint Csehországban viszont a 25 fokot is elérheti, meghaladhatja a csúcshőmérséklet a hétvége folyamán.

Borítókép: Roland313 /Füzérradvány/

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés