illusztráció illusztráció

10-15 fokos lehűlést hoz az első fagyosszent

Hétfőig tart a nyárias meleg, keddre virradóan viszont hidegfront érkezik, mintegy 10-15 fokkal visszaesik a hőmérséklet.

Vasárnap és hétfőn még kitart a nyári meleg. A délnyugatról érkező szubtrópusi eredetű levegő hatására sokfelé 25 fok fölé, helyenként 30 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

Hétfő éjjel aztán északnyugat felől megérkezik az a hidegfront, melynek hatására gyakorlatilag kéznyújtásra kerül egymástól a tél és a nyár Európában. A front felhőzetéből jelentősebb csapadék inkább csak nyugaton, délnyugaton hullhat, máshol legfeljebb 1-2 milliméter. Hajnalban a bezúduló hideg levegő hatására nyugaton,

a Kendig-csúcson havas eső sem kizárt.

illusztráció

Durva hőmérsékleti kontraszt alakul ki a front mentén (előrejelző modell: ICON-EU, forrás: WXCharts.com)

Így árasztja el a hideg levegő Európát az ECMWF modell előrejelzéséből készült animáción:

A szél északnyugaira, északira fordul, sokfelé erős, a Dunántúlon és északkeleten viharos lesz, itt 60-80 km/órás széllökések is előfordulhatnak.

A front durván 10-15 fokos lehűlést hozhat a hétfői naphoz képest,

a csúcshőmérséklet mindössze 12 és 18 fok között alakulhat. Erre a napra esik egyébként a fagyosszentek első napja (május 12-14., Pongrác, Szervác, Bonifác).

illusztráció

A front mögött szerdára virradóan erősen lehűl majd a levegő, északon a fagyzugos völgyekben gyenge fagy is előfordulhat. 

A jelenlegi számítások szerint csütörtökre virradóan akár nagyobb területet is érintő csapadékkal egy újabb hidegfront érkezhet.

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés