illusztráció illusztráció

Szélvihar jön hétfő délután

Kertek alatt az újabb hidegfront. Hétfőn nagy területen számíthatunk viharos szélre.

Kifejezetten szeles idővel indul az előttünk álló hét. Vasárnap késő este fut be északnyugatra az újabb hidegfront, melynek hatására éjjel egyre több helyen támad fel az északnyugati szél. Hétfőn délutánra tovább fokozódik a szél ereje, ekkora már sokfelé kísérik erős, északon, északnyugaton pedig viharos lökések az nyugati, északnyugati szelet.

A Kisalföld északi felén, a Dunántúli-középhegység és a főváros térségében

a legnagyobb széllökések elérhetik a 70-90 km/h-t, de a hegyekben, hegycsúcsokon 90-100 km/h-t meghaladó lökések is lehetnek.

A szél késő estére csillapodik valamelyest, de még ekkor is többfelé lehetnek erős széllökések.

illusztráció

Napközben erősen megnövekszik felettünk a felhőzet és délután már szórványosan eső, záporok, északkeleten havas eső, hózápor, néhol akár kisebb ónos eső is kialakulhat. A szél kisöpri a ködöt és az alacsonyszintű rétegfelhőzetet keletről, így ott a hidegfront ugynevezett álcázott hidegfrontként érkezik meg. Vagyis magasabb hőmérsékleteket (4-7 fok) mérhetünk a front érkezése után, mint az előtt (-6, -3 fok). A csúcshőmérséklet országszerte 4 és 10 fok között alakul, délnyugaton lesz a legmelegebb az idő.

A szeles idő kedden is folytatódik, de ekkor már csak helyenként fokozódik viharossá a szél. Szinte felhőtlen lesz felettünk az ég. A legmelegebb órákban 2 és 9 fok közötti értékeket mérhetünk majd.

Borítókép: Lica

 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés