illusztráció illusztráció

Történelmi hőhullám éri el hétfőn Nagy-Britanniát

Az abszolút melegrekord is veszélybe kerül, a 40 fokot is elérheti a csúcshőmérséklet hétfőn és kedden.

A mérések kezdete óta nem látott hőségre készülnek a jövő hét első napjaiban Nagy-Britanniában. A Brit Meteorológiai Hivatal (MetOffice) a legmagasabb piros figyelmeztetést adta ki Anglia középső régiójára, köztük Londonra is a várható extrém hőség miatt, amire eddig még egyszer sem volt példa, amióta bevezették a jelenleg működő veszélyjelzési rendszert.

illusztráció
A MetOffice által kiadott figyelmeztetés hétfőre és keddre 

Tették mindezt okkal, hiszen a hétfőn és kedden kicsúcsosodó hőhullám várhatóan rekordokat fog dönteni Angliában, ahol ezeken a napokon 35 fok feletti maximumokra van kilátás. Sőt

Anglia keleti részén és London környékén a 40 fokot is elérheti a csúcshőmérséklet.

Így nagy eséllyel megfog dőlni a 2019-ben, Cambridge-ben mért 38,7 fokos abszolút melegrekord is.

A forró, szubtrópusi eredetű légtömeg már hetek óta uralja Délnyugat-Európa időjárását. A napokban Spanyolországban és Portugáliában néhol 45-47 fokig emelkedett a hőmérséklet. Ebből a forró levegőből tol fel északra egy jó adagot, a Brit-szigetek irányába az Atlanti-óceán felett örvénylő magassági ciklon, melynek előoldalán megerősödik a délies áramlás. Ennek köszönhetően Nagy-Britannia fölé az átlagosnál 10-18 fokkal melegebb levegő érkezik a magasban (kb. 1500 méteres magassági szinten).

Külső tartalom

Ez a médiatartalom nem az Időkép kiszolgálóján található, így azt nem töltjük be automatikusan. A tartalomkiszolgáló felhasználási és adatvédelmi feltételeit a tartalom betöltésével elfogadja, harmadik fél cookie-ja eszközén eltárolódhat.

illusztráció
Az ECMWF hőmérsékleti anomália előrejelzése a 850 hPa-os (kb. 1500 méteres) szintre. Forrás: WXCharts.com

Az extrém hőség Franciaországot se fogja kímélni, ahol több helyen alakulhat 40 fok körül a hőmérséklet. Valamint a Benelux államokban is 40 fok közeli, néhol a 40 fokot is előre hőségre van kilátás.

A felfrissülésre nem kell sokat várni, már kedden érkezik nyugat felől a Brit-szigetekre a hűvösebb levegőt hozó hidegfront. A forró légtömeg kelet felé tolódik és szerdára már a Kárpát-medencébe is megérkezik, melynek eredményeként hazánkban ismét 35 fok fölé emelkedhetnek a maximumok.

Borítókép: Filckr 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés