illusztráció illusztráció

Testünk védelme

A hideg, télies időjárás beköszöntésével nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk szervezetünk védelmére is. Íme, néhány jó tanács!

Észak-Európában egy többközéppontú ciklonrendszer örvénylik, melynek hosszan elnyúló hidegfrontja pénteken hazánkat is eléri, a frontérzékenyek körében tehát a hidegfronti hatás okozta panaszok jöhetnek elő. A front áthaladása után még napokig erős marad a légmozgás, ami a szervezetünkre is kedvezőtlenül hathat.

A reumatikus, valamint a görcsös hasi panaszok erősödhetnek, gyakoribbá válnak a szívkoszorúér-meszesedés okozta fájdalmak. A gyomorfekélyes, illetve az asztmatikus betegséggel élők állapotára is kedvezőtlenül hathat a hidegfronti betörés.

Az elkövetkezendő napokban azonban a havazás látványának öröme mellett kicsit jobban oda kell majd figyelnünk szervezetünk védelmére, hiszen szombattól a nappali felmelegedés erősen lecsökken, a maximumok mindössze 1-2 °C körül alakulnak majd.

Szervezetünk a hideg érzékelésekor kémiai folyamatok révén igyekszik fokozni a hőtermelést, illetve a szigetelés hatékonyságát: elkezdünk vacogni, hiszen ez az izommozgás további hőt termel. S hogy miért leszünk libabőrösek? A testünkön lévő szőrszálak felállításával növelhető a közéjük szorult szigetelő légréteg vastagsága. Figyeljünk tehát a meleg, réteges öltözködésre, ne kényszerítsük szervezetünket eme védekező mechanizmusok beindítására!

Az immunrendszer erősítésére is fektessünk nagyobb hangsúlyt a mostani időszakban, fogyasszunk minél több vitaminban gazdag ételt, gyümölcsöt, zöldséget!

Az emberiség évszázados megfigyelései során az év hónapjaihoz, napjaihoz gyakran különböző időjárási regulákat fűzött. Novemberben, azaz Szent András havában a megfigyelők úgy tartották, hogy amilyen időben van részünk Katalin napján, azzal ellentétes időre számíthatunk karácsonykor. Ahogy a mondás tartja: ha "Katalin kopog, Karácsony locsog".

A jelenlegi modellfuttatásokat és a szinoptikus helyzetet figyelembe véve Katalin napján nem kizárt a hóesés, ám – bár a legtöbb ember nem ezt szeretné hallani - az időjárási regulára hagyatkozva idén nem lesz fehér a karácsonyunk. Ezt természetesen igen nagy felelőtlenség lenne most még kijelenti, hiszen légkörünk napról napra, sőt, mondhatni percről percre változik.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés