illusztráció illusztráció

Télies idő az Alpokban

A szeptemberi havazás gyorsan jött, de hirtelen el is fog olvadni, beköszönt a szokásos őszi idő.

Friss (kedd): Tirolban a vezetékekre dőlő fák csaknem 3500 háztartásban okoztak áramkimaradást, akadozott a vasúti közlekedés, számos főúton csak hólánccal lehetett közlekedni - írja a Sielok.hu a legfrissebb cikkében. Salzburgban, a Magas-Tauern egyes részein kedden reggelig 90 cm hó hullott, a térségben 3 vasútvonalat is le kellett zárni. A térségben ma még télies idő várható, de holnaptól már a völgyekbe visszatér az ilyenkor megszokott, őszies idő. (Képek forrása: sielok.hu, valtline.it, gastein.at)

Egy rövid időszakra beköszöntött a tél az Alpok hegyeiben. A néhány napos télbetörés cudar hideget, az alsóbb részeken rengeteg esőt, fenn a hegyekben pedig hatalmas havazást hozott - olvashatjuk a Sielok.hu oldalán.

Ausztria

A ZAMG osztrák meteorológiai intézet 70-100 centiméteres friss havat vár a következő napokban Salzburg tartomány legmagasabb hegyeiben. Szintén komoly mennyiségű csapadék hullik majd Karintiában, érdemes lesz, majd a háromezres csúcsok kameráit nézegetni. Ennél ugyan kevesebb havat várnak pl. Tirolban, de az 1500 méter feletti részekre jósolt 30 cm így is fehérbe öltöztet majd mindent.

Több utat lezártak, többek között a Grossglockner Hochalpenstrassét is. Salzburg tartományban az Ötz-völgy egyes részein és a Silvrettahochalpenstrassén csak hólánccal közlekedhetnek az autók.  Tirolban tízezer háztartás maradt átmenetileg áram nélkül, mert a hú súlya alatt leszakadó faágak szakították le a vezetékeket - írja az Index.

Svájc

Svájcban már vasárnap délután óta havazik a felsőbb régiókban. Hétfő reggelre a 700 méter feletti részeken is fehérlett a táj. St. Moritz és Arosa környékén eddig 35 cm hó hullott, de a 2000 méter feletti részeken 40-60 cm friss hóról számolnak be a svájci jelentések.

Olaszország

A ma reggeli adatok szerint a Stelvio-hágó környékén már 60-70 cm friss hó hullott. 2000 méteres magasságban átlagosan 20-40 cm vastag a friss hó magassága. A magyarok által is kedvelt Livigno is jobban járt a vártnál, itt reggel 20 cm havat mértek.

Franciaország

Franciaországban 1600 méter felett havazott, az 1900 méteres magasságban már 2-5 cm-es friss réteg alakult ki. A magasabb részeken valamivel több hó esett.

A szeptemberi havazás amilyen hirtelen jött, olyan gyorsan el is vonul, a hó is teljesen elolvad a völgyekben. Keddtől már fokozatosan emelkedik a hőmérséklet a hegyekben és beköszönt a szokásos őszi időjárás.

Folyamatosan frissített hójelentés itt!

Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés