illusztráció illusztráció

Téli hangulat

Országszerte alakultak ki hózáporok, hazánk számos területén néhány cm-es hóréteg borítja az utakat, amely igazi télies hangulatot varázsolt!

Kontinensünk idõjárását egy igen nagy kiterjedésû, több középpontú ciklonrendszer határozza meg, melynek következtében Közép-Európát igen hideg, sarkvidéki eredetû légtömeg árasztotta el.

A hazánk fölött található, labilis rétegzettségû légtömeg igen kedvezõ feltételeket nyújtott a hózáporok kialakulásához: a mai nap folyamán országszerte kaptunk észleléseket hózáporokról.

A fõvárosba kor délután érkezett meg a télies hangulat, míg a hegyekben a gyakori erõs széllökések miatt több helyen hófúvás alakult ki. Az ország több útja latyakossá, nedvessé vált, ami miatt igencsak megugrott a kisebb balesetek száma – számolt be az Útinform.

Hazánkban túlnyomó részén már most fagypont alá süllyedt a hõmérséklet, a Dunántúlon és az északkeleti megyékben jelenleg is szállingózik a hó, ezáltal csúszósak, helyenként jegesek az utak. Akik gépjármûbe szállnak, kérjük tartsanak nagyobb követési távolságot és ne türelmetlenkedjenek! A hózáporok következtében jelentõsen csökkenhet a látástávolság!

Az esti, valamint az éjszakai órákban a Dunántúlon számíthatunk még erõs, helyenként viharos széllökésekre, vasárnap elszórtan fordulhat még elõ hószállingózás vagy hózápor.

Néhány helyen percek alatt fehérré változott a táj, a beküldött észlelési fényképeket ezúton is köszönjük!
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés