illusztráció illusztráció

Péntektől lehűlés

Átmeneti esős idő után péntek estétől hózáporok kíséretében elkezd hazánkba betörni a hideg. A magasabb csúcsokon már esett.

Szerdán reggel lehullott az elsõ hó a Kékesen, ill. a Bükk és a Börzsöny magasabb pontjain. A hóvárók számára jó hír, hogy a java még csak most jön. Átmenetileg enyhébb levegõ áramlik a Kárpát-medencébe, mely borongós, esõs, 10 fok körüli idõt okoz. Pénteken délután aztán átfordul északnyugatira és megerõsödik a szél - kezdetét veszi a hidegbetörés. Az esõt egyre többfelé váltja fel eleinte havasesõ, majd hózápor, havazás.

Mi okozza ezt a viszonylag hirtelen érkezett évszakváltást? Közép-Európa téli idõjárását leginkább az befolyásolja, hogy az Atlanti-óceán felõl érkezõ enyhe, vagy az Észak- és Kelet-Európa felõl érkezõ hideg légtömeg dominál-e. A Föld forgásából adódó nyugatias áramlások "akadályoztatása" így kulcsfontosságú ahhoz, hogy szárazföldi eredetû hideg levegõ tudjon érvényesülni hazánkban. A szükséges akadályt a Brit-szigetektõl, ill. Franciaországról nyugatra kiépülõ ún. blocking anticiklonok képesek biztosítani, melyek távol tartják az enyhe levegõt Európától, szabad utat adva az északon felgyülemlett hideg letöréséhez (ld. mûholdkép). Ilyen "blocking" anticiklon jött létre az elmúlt napokban.

Budapesti elõrejelzési verseny: katt
Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés