illusztráció illusztráció

Nyugaton ősz, keleten nyár lesz

Nagy időjárásbeli különbséget hoz tanévkezdésre a vasárnap este érkező hidegfront a nyugati és keleti tájak között.

A meteorológiai nyár utolsó estéjén északnyugat felől egy hidegfront éri el térségünket, mely a legfrissebb előrejelzések szerint nem vonul át hazánk fölött, ugyanis megreked a nyugati országrész fölött. Így szeptember első napjaira jelentős időjárásbeli különbség látszik kiéleződni az ország nyugati és keleti tájai között.

illusztráció

Szeptember első napján a Dunántúl és a középső tájak fölött sok lesz a felhő többfelé esővel, záporokkal, helyenként zivatarokkal. Főként nyugaton akár nagy területen is kiadós mennyiségű csapadék hullhat. A Dunántúlon erős, helyenként viharos lesz az északnyugati szél, és az errefelé élők kifejezetten hűvös, őszies időre készülhetnek, egészen nyugaton a 15 fokot sem éri majd el a legmagasabb hőmérséklet. Keleten ugyanakkor a változó felhőzet mellett több-kevesebb időre kisüt a Nap, és csak mutatóban alakulhat ki jelentéktelen zápor. Ezeken a tájakon a légmozgás csak időnként élénkülhet meg, a Tiszántúlon délutánra pedig 30 fok közelébe melegedhet a levegő. 

illusztrációKedden is marad előreláthatólag a kettőség: nyugaton hűvös, szeles, csapadékos, keleten változóan napos-felhős, meleg nyári időre számíthatunk.

Szerdára ez a hidegörvény nyugat, délnyugat felé távolodik, így a Dunántúlon is egyre hosszabb időszakokra kisüt a Nap, és már csak egészen nyugaton, délnyugaton alakulhat ki kisebb csapadék. Nyugaton is melegszik a levegő, így megszűnik a hétfőre, illetve keddre jellemző nagy kontraszt az ország két vége között, délutánra országszerte 24 és 30 fok közé emelkedik a hőmérséklet. A melegebb továbbra is keleten, északkeleten lesz.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt követhetik nyomon.

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés