illusztráció illusztráció

Nincs még vége a télnek

Kedden hidegfront éri el térségünket, majd átmeneti nyugalom után pénteken mediterrán ciklon érkezhet.

illusztrációAki most már végképp unja a telet és az igazi tavaszra vágyik, annak bizony még egy ideig várnia kell, a hét folyamán ugyanis inkább télies arcát ölti majd időjárásunk.

A hétfői nyugodtabb, többnyire felhős, szürke időt követően kedden napközben észak felől hidegfront közelíti meg térségünket, mely szerdára virradóra át is vonul fölöttünk. Jelentős csapadék ugyan hazánk nagy részén nem várható, de kisebb havazás, hózápor kedden délutántól előbb északon, majd estétől már máshol is előfordulhat az országban, sőt északkeleten, főként Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében néhány centiméteres friss hóréteg is kialakulhat. 

illusztrációA front átvonulását követően szerdán szeles időben lesz részünk, a nyugati, északnyugati szelet több helyen erős lökések kísérhetik majd. Számottevő csapadék ekkor viszont már sehol sem alakul ki, sőt az ország nagy részén hosszabb-rövidebb időszakokra a Nap is kisüt. Ennek ellenére nem lesz meleg, napközben csupán kevéssel haladhatja meg a hőmérséklet a fagypontot. 

Csütörtökre virradóra országszerte fagyni fog, főként a kevésbé felhős, szélcsendes, még havas tájakon -10 fok közelébe is süllyedhet a hőmérséklet. Napközben kezdetben folytatódik a nyugodt időjárás, viszont egy tőlünk délnyugatra kimélyülő mediterrán ciklon hatására késő délutántól a déli és nyugati megyékben már hószállingózás kezdődhet.

Péntektől ez a ciklon újra csapadékos, változékony időjárást okozhat hazánkban, viszont a ciklon útvonala, így a várható csapadék mennyisége, tér- és időbeli eloszlása, valamint halmazállapota most még meglehetősen bizonytalan. Az előrejelzések bizonyosságának növekedésével erről a későbbiekben újabb cikkben számolunk be.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetik itt.

A cikkünkben megjelent képek Luigi Punto és Ángyán Roland fotói, melyeket ezúton is köszönünk!

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés