illusztráció illusztráció

Nem esélytelen, hogy egy hét múlva hópelyheket lássunk

Az elmúlt heteket jellemző ködös, egyhangú időjárása után úgy tűnik jövő héten mozgalmasabb időszak veheti kezdetét.

A jövő hét első felében nagy mennyiségű sarkvidéki eredetű levegő árasztja el a Kelet-Európai síkságot egy Skandinávia felett formálódó anticiklonnak köszönhetően. A Kárpát-medence időjárását ez még érdemben nem befolyásolja. Hétvégén, és a jövő hét első napjaiban is többnyire felhős, ködös időjárásra van kilátás.

Szerda tájékán azonban a fent említett fagyos légtömeg nyugatabbra mozdulhat el és Közép-Európába is beszivároghat, miközben az észak-atlanti térségben képződő ciklonok és frontjaik sorra érik el kontinensünket nyugat felől. Így tulajdonképpen

egy keveredési zóna alakulhat ki Közép-Európa fölött,

ahol a keletről jövő hidegebb, szárazabb, és az Atlanti-óceán és Földközi-tenger felől érkező enyhébb, nedvesebb légtömeg találkozhatnak egymással.

Ez már önmagában nagy bizonytalansági faktor, de erre még rátesz egy lapáttal az az opció is, hogy az észak-atlanti ciklonok hidegfrontjai mediterrán ciklonokat indíthatnak be a Földközi-tenger térségben.

Mit mutatnak a friss előrejelzések?

  • A valószínűségi előrejelzések alapján lassú lehűlés körvonalazódik, de az még rendkívül bizonytalan, hogy mekkora mennyiségű hideg levegő áramlik nyugat felé, és szivárog a Kárpát-medencébe. Lehet, hogy csak pár fokkal esik vissza a hőmérséklet, de ettől nagyobb mértékű lehűlés sem kizárt.
     
  • Ami a csapadékot illeti, keddtől csapadékosabb időjárás körvonalazódik, amit a nyugat felől érkező időjárási frontok, valamint mediterrán ciklonok szolgáltathatnak majd. A csapadék mennyisége is nagyon bizonytalan, de mediterrán ciklonok esetén egy kiadósabb öntözés is benne lehet a pakliban.
     
  • A bizonytalanság a halmazállapotok tekintetében is nagyon nagy, hisz ez a lehűlés mértékétől függ. Egyelőre nagyobb esély van esőre, mint hóra, de adódhat olyan forgatókönyv, amiben a csapadék és a fagyos levegő is rendelkezésre állhat ahhoz, hogy megpillantsuk a szezon első hópelyheit. Ha ez így is lesz, nagy valószínűséggel a hegyekben fog bekövetkezni.

A várható időjárásról hétvégén részletesebb cikkel jelentkezünk.

Címlapkép: Novák Titanilla korábbi fotója Pilis-tetőről

 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés