illusztráció illusztráció

Ma szükség lesz az esernyőkre

Északnyugat felől hullámzó hidegfront és a hozzá tartozó felhő-és csapadékzóna érte el hazánkat.

Az előző napokban meglehetősen hűvős, éjszakánként fagyos, ám országszerte szinte zavartalanul napos időjárást okozó anticiklon a tegnapi naptól kezdve térségünk fölött fokozatosan gyengülni kezdett, és északkeleti irányból húzódott, jelezvén, hogy átalakulás kezdődik időjárásunkban. Az Északnyugat-Európa fölött örvénylő ciklon hullámzó hidegfrontja ma a hajnali órákban érte el északnyugati határainkat, térségünk fölött lelassulva csak holnap délutánra hagyja el keleti, délkeleti határainkat. A hidegfront felhőzetének mozgását nyomon követhetik a SAT24 műholdfelvételén. 

A mai nap folyamán így országszerte erősen felhős, vagy borult lesz az ég, és főként a délutáni órák második felétől többfelé kell számítanunk csapadékra, eső, zápor formájában. Emellett főként a Dunántúlon kísérhetik több helyen erős, néhol viharos lökések az északi, északnyugati szelet.illusztrációA hőmérséklet a tegnapihoz képest (délután többfelé elérte a hőmérséklet a 20°C-ot) jelentősen visszaesik, délutánra a legtöbb helyen 10-11°C körüli csúcshőmérsékletre van csak kilátás, sőt északnyugaton akár ezalatt is maradhat, míg délkeleten, ahol eleinte nem várható még csapadék, a 15°C-ot is meghaladhatja. Holnap hajnalban az ország délkeleti kétharmadán továbbra is borongós, esős idő várható, míg északnyugat felől lassan megszűnik a csapadsék, és elkezd felszakadozni a felhőzet. Élénk, a Tiszántúlon erős szél mellett 3 és 8°C közé süllyed a hőmérséklet. Napközben az északi, északnyugati területeken egyre többfelé kisüt a Nap, délkelet felé haladva azonban több lesz a felhő, és a keleti, délkeleti határszélen csak délutánra szűnik meg a csapadék. Mindössze 8 és 13°C közé emelkedik a hőmérséklet, de a hőérzetünket tovább ronthatja az élénk északkeleti szél, elsősorban a keleti tájakon.

Hétvégére megnyugszik időjárásunk, változóan felhős-napos időre van kilátás, csak néhol fordulhat elő kisebb eső. Főként szombat hajnalban az északi, északnyugati tájakon ismét megjelenhetnek a gyenge fagyok. Folyamatosan frissülő előrejelzésünket itt követhetik nyomon.

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés