illusztráció illusztráció

Ma éjjel érkezik az első hidegfront

Esővel, záporokkal érkezik a lehűlés első hulláma, néhol az ég is megdörrenhet. A Dunántúlon és északkeleten eshet több eső.

Ezúttal hétvégére tartogat hidegfrontot az időjárás, a meleg, már-már kora nyárias hangulatú péntek után éjjel nyugat felől megérkezik a lehűlés első hulláma, bár ez még nem lesz olyan jelentős, hétvégére 4-5 fokkal esnek vissza a maximumok.

A front várhatóan behullámzik fölöttünk, így csak szombat késő délutánra hagyja el hazánkat kelet felé. Felhőzetéből többfelé várható csapadék, eső, záporok formájában, de péntek este északnyugaton, szombat délután helyenként pedig keleten is megdörrenhet az ég. A legnagyobb területen szombat hajnalban, reggel fog esni, napközben már egyre keletebbre tolódik a csapadék, miközben egyre inkább záporos jelleget ölt. Ezzel együtt többfelé feltámad a nyugatira, északnyugatira forduló szél, északon, északnyugaton erős lökések kísérhetik.

Így vonul át a front fölöttünk WRF-modellünk előrejelzése alapján:

 

A legtöbb csapadék a Dunántúlon és az északkeleti határ közelében hullhat, 

itt helyenként 10-20 mm is összegyűlhet, 

ám az ország nagy részén 10, az Alföldön több helyen 5 mm alatt maradhat a csapadékösszeg.

Panaszunk azért annyira nem lehet majd a hétvége időjárására, hisz vasárnap az ország nagy részén hosszabb időszakokra kisüt a nap, csak délutántól kezdődik nyugat felől erős felhősödés. 14 és 19 fok között alakulnak a maximumok, a szél többfelé lesz élénk, erős. Estig csak néhol fordulhat elő zápor, majd éjjel nyugat felől egyre többfelé elered az eső, jövő hét elejére pedig markáns lehűlés jön.

Borítókép: Kövesi Péter

Szavazás

Felétek is szükség van már a csapadékra?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés