illusztráció illusztráció

Lehűlés jön csütörtöktől, már csak a havazás kérdéses

A hét második felében a mediterrán ciklonok hátoldalára kerülünk, északról hideg levegő érkezik. Hogy hol mennyi hó eshet, még bizonytalan.

Szerdán még kitart az enyhe idő, délkeleten a 15 fokot is megközelítheti a csúcshőmérséklet, miközben akár az ég is megdörrenhet.

Csütörtöktől azonban változik a helyzet. Időjárásunk fő meghatározói továbbra is a mediterrán ciklonok lesznek, de egyre inkább ezek hátoldalára kerülünk. Ez annyit jelent, hogy megerősödő északi-északnyugati áramlással hideg, sarkvidéki eredetű légtömegek érik el térségünket, jelentős lehűlés várható. Az eddig tapasztalt kora tavaszias hőmérsékletek helyett 

pénteken és szombaton mindössze -1 és +5 fokra készülhetünk.

Végre teghát igazodni fog a naptárhoz az időjárás, legalábbis ami a hőmérsékletet illeti.

illusztráció
Ábra: A hét második felében már a mediterrán ciklonok hátoldalára kerülünk /forrás: ECMWF modell valószínűségi előrejelzése/

Havazás is jön a hideg mellé?

Ami még mindig nagyon bizonytalan, az nem más, mint hogy hol és mekkora havazás társulhat a lehűlés mellé. Egyelőre annyit jelenthetünk ki biztosan, hogy elsőként csütörtökön a Dunántúlon válthat hóra, havas esőre az eső, majd egyre keletebbre is, viszont a csapadék tér- és időbeli lefolyása mediterrán ciklonokról lévén szó még igencsak kérdéses.

Összefoglalva elmondható, hogy van esély rá, hogy szombat estig az ország nagy részén láthassunk havat, de pár modellfutást még meg kell várnunk, hogy erről biztosabbat kijelenthessünk.

Figyeljétek addig is naponta kétszer frissülő előrejelzéseinket, hamarosan újabb részletekkel jövünk.

Borítókép: Barta Andi

Szavazás

Reméltek havazást a hét második felére?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés