illusztráció illusztráció

122 km/órás szélvihar a Balatonon

Megérkezett a hidegfront, a Balatonnál orkán erejű szelet mértünk. Baranyában és Somogyban sínre dőlt a fa.

(szerda 9:30) Továbbra is viharos a szél: A Dunántúlon és az északkeleti területeken továbbra is 70 km/órát meghaladó széllökéset mérünk, a középső területeken csendesedett már a szél.

illusztráció

(szerda 7:25) Kisiklott a vonat a sínre dőlt fa miatt: A Barcsról Pécsre tartó vonat hajnali háromnegyed ötkor siklott ki, amikor a kidőlt fának rohant. Senki sem sérült meg. Balatonszárszó és Balatonszemes között szintén egy kidőlt fa leszakította a felsővezetéket és tüzet is okozott. Ott várhatóan egész délelőtt pótlóbuszok járnak. (MTI)

(kedd 23:55) Orkán tombol a Balatonnál: Tovább erősödött a légmozgás, Fonyódon nem sokkal ezelőtt 122 km/órás lökést rögzítettünk. Az OMSZ 22:40-kor 139 km/órás széllökést is rögzített.

(kedd 20:15) 108 km/óra: Pár perccel ezelőtt Fonyódon 108 km/órás széllökést mért másodperces szélmérőnk.

(kedd 20:10) Délnyugat után, a Dunától keletre, az ország középső részén is beindultak a zivatarok.

(kedd 19:10) Közel a 100 km/óra: Fonyódon este 7 óra után 99 km/órás széllökést mértünk, a Balatonon tarajos hullámok nyaldossák a partot. Balatonlellén 94 km/órás volt eddig a legerősebb lökés.

(kedd 18:50) Viharos szél támadt a Dunántúlon: A Balatonnál már 90 km/órát meghaladó széllökést is mértek szélmérőink. Közben a délnyugati határ mentén fekvő Barcsra felhőszakadás zúdult, Petlas nevű észlelőnk automatája több mint 50 mm csapadékot mért.

illusztráció

(kedd 14:15) Szélvihar jön a Dunántúlra: 4 megyére is másodfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ a várható széllökések  miatt, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér és Somogy megyében is 90 km/óra feletti széllökésekre készülhetünk. Ne álljunk fa alá autónkkal, vigyázzunk az erős oldalszélre! 

Előzmények

Kedden hidegfront érkezik, felhős, országszerte záporos és elsősorban keleten zivatarokkal is tarkított időre készülhetünk. Délután a front mögött északnyugatira fordul a szél, az ország nyugati felén felerősödik, viharossá is fokozódik. A Dunántúl északnyugati felén 90-100 km/órás széllökések is jöhetnek.

Ezzel együtt a levegő is lehűl, hőtérképünkön előreláthatólag erős kontraszt figyelhető majd meg a keleti és nyugati országrész között. Keleten még mindig 20, nyugaton már csak kevéssel 10 fok fölé melegszik a levegő. 

illusztráció

Szerdán kezdetben keleten még eshet, nyugat felől már felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap és csütörtökön is többnyire napos időre számíthatunk, délután alakulhat ki egy-egy zápor a nyugati tájakon. Hűvösebbek lesznek a hajnalok, szerdán 5-10 fok között alakulnak a minimumok, csütörtökön talajmenti fagyokra is számíthatunk. A légmozgás csütörtökre mérséklődik. 

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt követhetik nyomon.

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés