illusztráció illusztráció

Jönnek az éjszakai fagyok

Száraz, hideg levegő árasztja el a következő napokban térségünket, a hét közepétől hajnalonként többfelé fagyhat.

illusztrációA déli, délnyugati országrészben helyenként 30-40 mm csapadékot okozó légörvény távolodásával a hét közepére észak, északkelet felől egyre szárazabb, de hideg, sarkvidéki eredetű légtömegek árasztják el hazánkat, így október első napjaiban többfelé megjelennek az éjszakai fagyok.

Szerdán megélénkülő, keleten, északkeleten olykor megerősödő északi, északkeleti széllel egyre hidegebb levegő zúdul be az országba, így bár a változóan felhős ég mellett már több-kevesebb napsütésben mindenhol részünk lesz, de délután így is csak 15 fok köré emelkedik a hőmérséklet, hajnalban pedig a derültebb, szélcsendes északi völgyekben már előfordulhat néhol gyenge fagy.

illusztrációAz érkező hideg levegő csütörtökre jut nyugalomba térségünkben - fagyzugos, szélvédett helyeken már ekkor is előfordulhat -3, -4 fokos fagy a hajnali órákban -, így elsősorban péntekre és szombatra virradóra kell többfelé fagypont alatti minimum-hőmérsékletekre számítani. Általában -1, -3 fok körüli értékek lesznek jellemzőek, de az Északi-középhegység fagyzugos, szélvédett völgyeiben akár -5, -7 fok is előfordulhat, így könnyen új hőmérsékleti minimum-rekordok születhetnek. Ideje lesz tehát a szabadba kihelyezett növényeink, virágaink számára melegebb helyet biztosítani! Napközben is a sok napsütés ellenére hűvös idő várható, a maximumok mindenhol 15 fok alatt maradnak.

Enyhülésre legkorábban a hét végétől számíthatunk. Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt követhetik nyomon.

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés