illusztráció illusztráció

Itt az ideje, hogy téli gumikra váltsunk

Hamarosan elérjük a bűvös 7°C-os határt, ami alatt már téli gumik használata javasolt.

Közeledik a tél, így fontos, hogy gépjárművünk is megfelelő állapotban várja a hideg hónapokat. Nemcsak a belső rendszereket kell felkészíteni a téli időjárásra, hanem a gumikat is, ugyanis azok tartják a kapcsolatot maga az autó és az úttest között. Ezért fontos, hogy az évszaknak megfelelő abroncsok legyenek autóinkon. Bár a következő napokban még többfelé mérhetünk 10°C feletti maximumokat, napról napra csökkenni fog a csúcshőmérséklet, és egyre többfelé marad 10°C alatt a hőmérséklet napközben is. Hamarosan elérjük a bűvös 7°C-os határt, ami nagyon fontos a gumikeverékek szempontjából.

7°C alatti hőmérséklet esetén már téli gumik használatára van szükség.

A nyári gumik ugyanis olyan vegyületekkel készülnek, melyek 7°C feletti hőmérsékletre vannak optimalizálva, a téliek pedig más vegyületeket tartalmaznak, hogy az abroncsok a 7°C fok alatti hőmérséklet esetén biztosítsanak megfelelő tapadást a közlekedés során. Így a hideg, vizes, havas, jeges úton történő közlekedésre van kitalálva, mely körülmények között a nyári gumik nem biztosítanak megfelelő tapadást. Ugyanakkor a téli gumiabroncsok az összetételük miatt a hideg időben is képesek megtartani a rugalmasságukat, melyre a nyári gumik nem képesek. A nyárihoz képest a téli gumik mélyebb mintázattal rendelkeznek, valamint a futófelületüknek a mintázata is úgy van kialakítva, hogy könnyen kikerüljön az abroncsok alól a víz, a latyak és a hó a közlekedés során, így biztosítva a megfelelő tapadást.

illusztráció
Szerkesztőségünk felvétele

Ne felejtsük el azt sem, hogy tavasszal, mikor visszatér a melegebb idő, fontos visszaváltani a nyári gumik használatára, ugyanis a téli gumiabroncsok a melegebb időben az összetételükből kifolyólag hamar túlmelegednek, és a gumik kopása is jelentősen megnő.

Borítókép: Szerkesztőségünk fotója

Szavazás

Feltetetted már a téli gumikat az autódra?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés