illusztráció illusztráció

Így zúdult le a sarkvidéki eredetű hideg a Földközi-tengerre

Látványos felhőutcákat hozott létre az északról lezúduló hideg a Földközi-tenger középső és keleti medencéjében.

Nagy mennyiségű hideg levegő érte el hétvégén a mediterrán térséget. Egy, a hideg légtömeg élén kialakult mediterrán ciklon pedig lehetővé tette, hogy a hideg még délebbre, egészen az észak-afrikai partokig eljusson. A kontinentális eredetű száraz, hideg levegő, a melegebb, nedvesebb tengerfelszínt elérve látványos felhőutcákat rajzolt a Földközi-tenger középső és keleti medencéje fölé, ami a műholdfelvételeken is jól látszódott. 


A hideg lezúdulása nem maradt következmények nélkül: Görögországban és Törökországban is hatalmas havazások alakultak ki, Athén és Isztambul is vastag hótakaró alá került. Egyes területeken

1-1,5 méternyi hó borította be a tájat,

amiben az ún. "sea-effect"-nek is nagy szerep jutott. Ilyenkor a tó vagy ez esetben tenger felszínre áramló hideg, száraz levegő telítődik nedvességgel, majd a partok mentén felemelkedik és kiadós havazást okozó felhőket hoz létre. 

illusztráció

A Földközi-tenger középső részének kompozít műholdképe kedden kora délután.


A havazás mellett a hőmérséklet is mélyre zuhant. Görögország több pontján -10 fok alá süllyedt éjjelente a hőmérséket, az észak-macedón határnál fekvő Neos Kafkasos-ban pedig kedd hajnalban -25,1 fokot rögzítettek.

 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés