illusztráció illusztráció

Hidegcsepp hoz esőt, záport, zivatart

Egy magassági hidegcsepp hatására holnapig többfelé kiadós csapadék hullhat.

Nyugat felől egy magassági hidegcsepp érkezik, amely csütörtök délutánra hagyja el kelet felé hazánkat. Ez a magassági hidegcsepp kedvezni fog a felhő- és csapadékképződésnek, így szerda napközben többfelé szükség lesz az esernyőkre. Északnyugaton végig borongós idő várható, délebbre, keletebbre szakadozottabb lesz a felhőzet, és a csapadék is leginkább záporok, főként az Alföld déli felén zivatarok formájában érkezhet. Egyre többfelé feltámad az északi, északnyugati szél, az Alpokalján egy-egy viharos lökés is lehet. 

illusztráció

10 fokos lesz a kontraszt észak és délkelet között

Északnyugaton hűvös lesz, csak 11-12 fok körül alakulnak a maximumok, ezzel szemben délkeleten 20-21 fokot is mutathatnak a hőmérők.

Csütörtökön szeles idő várható, többfelé erős, északkeleten és néhol nyugaton viharos lökések kísérhetik az északi szelet. Keleten még csapadékos idő várható, a középső és nyugati országrészben napos-gomolyfelhős. Késő délutánra keleten is megszűnik a csapadék. 14-19 fokot mérhetünk a legtöbb helyen délután.

illusztráció

Bár magassági hidegcseppről lévén szó, a csapadék térbeli eloszlását és mennyiségét illetően lehetnek meglepetések, a mostani számítások szerint úgy tűnik, csütörtök estig nagy területen hullhat 10, főként az Esztergom-Budpest-Békéscsaba vonal szélesebb sávjában 15, helyenként 20 mm-t meghaladó csapadék. Az intenzívebb záporos, zivataros gócokból pedig lokálisan 30-40 mm is összegyűlhet.

Borítókép: Szaszki Tamás /Vanyarc/

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés