illusztráció illusztráció

Hidegfront hoz zivatarokat, felfrissülést

Heves záporokkal, zivatarokkal hidegfront érkezik vasárnap, hétfőre országszerte mérséklődik a kánikula.

Hidegfront vet véget az idei nyár első hőhullámának, melynek során az országos tisztifőorvos másodfokú hőségriadót rendelt el.

A front vasárnap reggelre elérte nyugati tájainkat, mozgása valamelyest lelassult, csak hétfő estére hagyja el kelet felé az országot. Átvonulását többfelé erősen megnövekvő gomolyfelhőzet jelzi majd, vasárnap átmeneti szünet után a nap második felében a nyugati, északnyugati országrész kivételével többfelé kell készülni záporokra, zivatarokra. Heves zivatarok is kialakulhatnak

felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kíséretében.

A hét utolsó napján hazánk nagy részén még 30 fok fölé melegszik a levegő, nyugaton maradhat 30 fok alatt a csúcshőmérséklet.

illusztráció

Hétfőn az ország keleti felén/kétharmadán további heves záporokra, zivatarokra kell készülni, a Dunántúlra megerősödő északi, északnyugati széllel már szárazabb levegő áramlik, majd késő estére keleten is megszűnik a csapadék. Jelentősen felfrissül a levegő, nagyjából 23 és 29 fok közé esik vissza a hőmérséklet, végre fellélegezhet a nagy melegtől megviselt szervezetünk.

Napos nyári idő jön a front mögött

Kedden és szerdán hazánk nagy részén újra napos, nyári időre van kilátás, legfeljebb kedden a Dunától keletre fordulhat elő még elszórtan zápor. A szél veszít erejéből. Frissebbek lesznek a reggelek, a nappali felmelegedés pedig kissé erősödik, szerda délutánra már 29-30 fok köré emelkedik a hőmérséklet. Ismét nagyon erős lesz az UV-sugárzás!

Címlapi fotó: Czirok Bence, köszönjük!

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés