illusztráció illusztráció

Hétvégére erős lehűlés jön

A télies idő azonban nem tart sokáig, szilveszterre ismét jelentős enyhülés körvonalazódik.

Északira forduló áramlással egyre hidegebb légtömegek érkeznek fölénk a következő napokban. A lehűlés a hétvégén csúcsosodik ki, vasárnap a legmagasabb nappali hőmérséklet is csak fagypont körül alakul majd, a hajnalok pedig országszerte fagyosak lesznek.

A lehűlés fokozatosan hódít teret, napról napra pár fokkal visszaesik a hőmérséklet: karácsony másnapján 4-9, pénteken 3-7, szombaton 0, +5 fok közötti, vasárnap pedig

fagypont körüli csúcshőmérsékletre

készülhetünk. A hajnali órák is egyre többfelé fagyosak lesznek, vasárnapra virradóan már országszerte fagyni fog, nem egy helyen -5 fok alá csökkenhet a hőmérséklet.

illusztráció

Fotó: Bedocsgyula

Számottevő csapadék a következő napokban nem várható, karácsony második napján helyenként alakulhatnak ki záporok, a hegyekben hózáporok. Pénteken leginkább északkeleten, keleten, szombaton helyenként fordulhat elő egy-egy hózápor, pénteken még záporeső is.

Az északi-északnyugati szél a következő napokban is gyakran lesz élénk, a Dunántúlon erős, szombaton pedig nagy területen erős, elsősorban a

Dunántúlon viharos széllökésekre 

is számítani kell.

illusztráció

Az amerikai GFS modell valószínűségi előrejelzése a 850 hPa-os főizobárszint (kb. 1500 méteres magasság) hőmérsékletére és a csapadékra vonatkozóan (forrás: Wetterzentrale)

A lehűlés nem lesz hosszú életű, úgy tűnik szilveszterre és az új év első napjaira ismét megenyhül az idő.

Borítókép: Ifj. Németh Lajos

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés