illusztráció illusztráció

Hétvégén visszaköszön a tél

A kora tavaszias időnek egy csütörtök éjjel érkező hidegfront vet véget. A hidegebb időhöz pénteken és szombaton erős, viharos szél is társulhat.

Egy erős anticiklonnak köszönhetően Közép-Európában napok óta kora tavasziasan meleg, napos idő uralkodik. A tél azonban még nem adja fel, egy tőlünk keletre zajló hideg leszakadás miatt hétvégén 

hidegebb és szelesebb időre van kilátás.

illusztráció

Az ECMWF valószínűségi előrejelzéseinek átlaga szombat éjszakára a 850 hPa-os (kb.1500 méter) szint hőmérsékletére és a tengerszinti légnyomásra vonatkozóan. Forrás: WXCharts.eu

A változás csütörtökön kezdődik el. Észak felől egy hidegfront érkezik a késő délutáni, esti órákban. Egyre többfelé ered el az eső, és az északnyugati szelet is nagy területen (főként a Dunántúlon) kísérhetik élénk, erős széllökések. Pénteken már csak helyenként fordulhat elő gyenge eső, egy-egy zápor, az északi szél azonban megerősödik, nyugaton és a Tiszántúlon pedig viharossá is fokozódhat. Ez az erős szél már a hidegfront mögött beáramló hideg levegő beáramlását jelzi.

illusztráció

Újhelyi László fotója, köszönjük!

Szombat reggelre már -5 fok köré süllyedhet a hőmérséklet, de a kevésbé szeles területeken akár -10 fok közeli minimumok is előfordulhatnak. Napközben bár sokat süthet a nap, a hőmérsékleten ez nem igazán fog érződni, mindössze fagypont köré melegszik a levegő. Az erős északkeleti szél ráadásul hőérzetünket is jelentősen rontani fogja.

Vasárnap is fagyosan indul a nap, -5 fok körüli hőmérsékletek valószínűek. A szél jelentősen veszít erejéből, és túlnyomóan napos idő ígérkezik. A csúcshőmérséklet kora délután 1 és 6 fok között alakulhat.

A folytatásban lassú melegedésre van kilátás.

Borítókép: Hnetunde

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés