illusztráció illusztráció

Hétvégén tetőzik a kánikula, jövő héten jön enyhülés

A hét hátralévő napjaiban fokozódik a kánikula, vasárnap érkezik hidegfront, ami jövő hétre hoz enyhülést.

A hét utolsó napjáig elkerülik hazánkat a frontok, a délies áramlással pedig csak fokozódik a forróság. Pénteken az északkeleti, keleti megyékbe érkezhetnek frissítő záporok, zivatarok, másutt marad a napos, meleg nyári idő, a légmozgás nem lesz jelentős, inkább csak zivatarok környezetében lehetnek erős, viharos lökések.

Szombaton tetőzik a kánikula

illusztráció

Lőrincz Edit fotója, köszönjük!

Nyugaton több felhő lehet az égen, ezek jobbára viszont fátyolfelhők lesznek. Emellett gomolyfelhők is képződnek, egy-egy zápor, zivatar ugyanakkor csak keleten fordulhat elő. Tetőzik a kánikula, 33-38 fokos hőség várható. A légmozgás a Dunántúlon élénk, északnyugaton erős lehet.

Vasárnap megérkezik ugyan a sokak számára várva várt hidegfront, de jelentős lehűlést még nem hoz. A nap első felében még többfelé kisüt a nap, majd egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet és főleg a nap második felében már egyre többfelé várható záporok, zivatarok, helyenként heves zivatarok kialakulása. Legkésőbb keletre, délkeletre érkezik meg a csapadék. Itt még 34-36 fok körül tetőzik a hőmérséklet, nyugaton 30-31 fok körül. Az északnyugatira forduló szél feltámad, zivatarokat erős, viharos lökések kísérnek.

Hétfőre enyhül a forróság,

az ország legnagyobb részén 25-30 fok között alakulnak a maximumok. Záporokra, zivatarokra országszerte számíthatunk, több helyen kiadósabb mennyiség eshet. Kedden marad a sokfelé csapadékos és mérsékelten meleg idő. A maximumértékek a hétfőihez hasonlóan alakulnak.

Borítókép: Bman

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés