illusztráció illusztráció

Hétfőn érkezik a hidegfront, keddre beköszön a kora ősz

Térképen mutatjuk, mikor éri el a front az ország különböző részeit.

A nyugat felől érkező hidegfront a korábban vártnál egy kicsit lassabban mozdul majd kelet felé, így csak hétfőn éri el az országot. Mivel az Alpok és a Kárpátok vonulatai fölött hullámot vet, így lassan vonul át fölöttünk. Hétfő délutántól egyre többfelé jelentős csapadék hullhat. 

A front érkezését hétfő reggeltől elsőként a nyugatira-északnyugatira forduló szél jelzi majd, élénk, északnyugaton erős lökések is lehetnek. Ezzel megkezdődik a hűvösebb levegő beáramlása: a Dunántúlon már csak 22-26, a Dunától keletre még 27-32 fok között alakulnak a maximumok. Hosszabb napos időszakok főleg keleten lehetnek, nyugat felől egyre vastagabb felhőzet érkezik fölénk. Esőre, záporokra főként délutántól a Dunántúlon számíthatunk, majd este a középső, éjjel a keleti tájakra is megérkezik a csapadék. Itt többfelé zivatarok is kialakulhatnak.

illusztráció

A front mögött

szeptember elsejére beköszönt a kora ősz,

kedden mindössze 18-25 fokos maximumokra van kilátás. A szeles időben további záporok jöhetnek, keleten, északkeleten zivatar sem kizárt. 

Szerdára a front elvonul, hajnalban ismét 10 fok alá csökkenhet a hőmérséklet. Napközben kellemes kora őszi idő valószínű 19-25 fokos csúcshőmérséklettel.

Borítókép: Kövesi Péter /Püspökladány/

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés