illusztráció illusztráció

F1 2023: Ausztráliában előkerülhetnek az esőgumik?

Az Ausztrál Nagydíj hétvégéjén időnként eshet az eső az őszies időben, és a szél is gyakran élénk lehet.

Pénteki szabadedzések

1. szabadedzés:

Időjárás: változóan-erősen felhős idő, időnként kisebb eső előfordulhat
Szél: mérsékelt délnyugati szél élénk lökésekkel
Hőmérséklet: 17-19°C

2. szabadedzés:

Időjárás: erősen felhős idő, esély mutatkozik időnként esőre
Szél: élénk délnyugati szél
Hőmérséklet: 17-19°C

Szombat

3. szabadedzés:

Időjárás: erősen felhős idő, időnként kisebb eső előfordulhat
Szél: élénk délies szél
Hőmérséklet: 14-16°C

Időmérő edzés:

Időjárás: erősen felhős idő, csapadéknak kicsi az esélye
Szél: mérsékelt délies szél élénk lökésekkel
Hőmérséklet: 15-17°C

Vasárnap

Futam:

Időjárás: változóan felhős-napos idő, csapadéknak kicsi az esélye
Szél: mérsékelt délies szél egy-egy élénk széllökéssel
Hőmérséklet: 17-19°C

Fotó: Tim Serong

Milyen hatással lehet az időjárás a versenyhétvége alakulására?

Az előttünk álló versenyhétvégén az ausztráliai Melbourne-ben randevúzik a mezőny, a már jól ismert Albert Parkban. A pénteki szabadedzések során sok felhő lehet az égen, és

időnként akár az eső is eshet,

így idén először a vizes pályára alkalmas gumik is előkerülhetnek a garázsokból. Emiatt romothatnak a tapadási viszonyok, megnőhet a kicsúszás veszélye. Ugyanakkor az edzések során azért számítani lehet száraz körülményekre is, viszont a sok felhő, valamint az őszies hőmérséklet miatt nem lesz meleg a pálya felszíne, emiatt fontos tényező lehet a gumik kezelhetősége, valamint a gumikopás mértéke. Az élénk délnyugati széllökések pedig a pálya egyes részein ronthatják a versenyautók stabilitását.

A szombati harmadik szabadedzésen is hasonló körülményekre van kilátás, mint a pénteki tréningeken, viszont a hűvösebb idő miatt még alacsonyabb lehet a pálya felszínének hőmérséklete. Valamint időnként akár kisebb eső is előfordulhat, ami megzavarhatja az időmérőre való felkészülést. Az élénk délies szél ekkor is zavaró lehet a pálya egyes részein.

Az időmérőn csapadéknak kicsi az esélye,

de a korábbi esetleges eső miatt a kezdéskor még helyenként vizes lehet az aszfalt. Viszont ez gyorsan felszáradhat a pályán köröző autók hatására. Így jó eséllyel száraz pályás gumikon dőlhet el az időmérő sorsa, viszont a hűvös időben továbbra sem lesz magas az aszfalt hőmérséklete. Csúszósabb lehet a pálya, és a gumik kezelhetősége is kihívás elé állíthatja a csapatokat. Az élénk délies széllökések miatt a pálya egyes részein kissé instabillá válhatnak az autók.

Fotó: J.H. Sohn

Vasárnap a verseny alatt csapadéknak kicsi az esélye,

így minden bizonnyal száraz pályás gumikon versenyezhetnek majd a pilóták. Időnként a nap is kisüthet, így a pálya felszíne ekkor lehet a legmelegebb (de még mindig nem lesz nagyon meleg), ami miatt kicsit változhatnak a hétvége korábbi részében kitapasztalt tapadási és gumikopási viszonyok. A verseny végefelé az alacsonyabb napállás kissé zavaró lehet a pilóták számára, valamint az aszfalt hőmérséklete is csökkenni fog. Az élénk délies széllökések továbbra is okozhatnak némi stabilitási problémát a pálya egyes részein.

Borítókép: Chris Phutully

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés