illusztráció illusztráció

Ez történt novemberben

Mérhető mennyiségű csapadék az ország túlnyomó részén nem esett, anticiklon uralta időjárásunkat.

Az október végén kialakult magasnyomású mező az ősz utolsó hónapjának elején is fent állt. Nyugaton tehát a köd illetve az alacsonyszintű felhőzet uralta a tájat, csak helyenként és főként délután bukkant elő a Nap rövid időre. Itt enyhék voltak az éjszakák és hűvösek a nappalok. Ezzel ellentétben keleten a reggelre képződött pára-és ködfoltok feloszlása után több órára kisütött a Nap. A hűvös (-3 és +1 °C) éjjelek után itt enyhe délutáni hőmérsékletek jellemezték időjárásunkat, majd 4-től még egy pár fokkal melegedett a levegő. A mérsékeltté, helyenként élénkké váló a légmozgásban kissé javult az erősen szmogossá vált levegő. A 2-án hajnalban Győr közelében történt 3,8-as földrengésben anyagi károk nem keletkeztek, de többek felriadtak álmukból.

 

9-ig tehát érdemi változás nem történt, nyugaton olykor tartósan megmaradt az éjszaka képződött köd, míg hazánk nagy részén derült volt az ég, sokat sütött a Nap. Éjjelente csak kevés helyen fagyott, délutánra pedig 12-17 °C közé emelkedett a hőmérséklet. 10-től északkelet felől egy anticiklon peremén egyre hidegebb, de továbbra is száraz levegő érkezett térségünkbe. Emiatt több fokkal visszaesett a hőmérséklet, a reggeli órákra mindenütt fagypont alá hűlt a levegő, a fagyzugos helyeken -10 °C-ot is mértek.A nappalok is hidegek maradtak, a legtöbb helyen mindössze 5 és 9 °C-os csúcsértékek voltak jellemzőek. Az anticiklonális helyzet miatt napról-napra párásabbá vált a levegő, így az újonnan telepített szentléleki kameráinkon sajnos nem pillanthattuk meg a Tátra távolabbi pontjait. Nyugaton napközben voltak ködös tájak, ott épphogy csak fagypont fölé tudott emelkedni a hőmérséklet, helyenként az alacsonyszintű felhőzetből szállingózott a hó. Átkeverő légmozgás hiányában egyre szennyezettebb lett a levegő, a szálló por koncentrációja az ország egész területén átlépte az egészségügyi határértéket, a nagyvárosokban szmogriadót rendeltek el.

 

illusztrációA napok előrehaladtával fokozatosan az egész Kárpát-medencére kiterjedt a ködtakaró illetve a ködfelhőzet. Keleten azonban 18-ig még napos időben lehetett részünk. A medencét kitöltő fagyos levegő kedvezett a hóágyúzásnak, 19-től Eplényben 400 m hosszú síelésre alkalmas pályát vehettek igénybe a sportág kedvelői. A hőmérsékletek éjjel-nappal -4 és +1 °C között váltakoztak. Igen lassan, előbb a magasabb hegycsúcsokon, majd időnként keleten is előtűnt a Nap. Mivel csakaz alsó légrétegeket töltötte ki hideg levegő ennek következtében gyakran a hegyekben volt enyhébb levegő, ott fagymentes éjszakák is előfordultak. Ahol kisütött a Nap kissé melegebbet mértek. Tartós változást a 28-án átvonuló gyenge hidegfront sem hozott. Ekkor a Tiszántúl kivételével felszakadozott a felhőzet, kisütött a Nap és többfelé 10 °C fölé emelkedett a hőmérséklet. Ezután viszont visszazárult a ködfelhő, az éjszaka képződő köd több helyen egész nap megmaradt, a csúcsértékek ismét fagypont közelébe este vissza.

 

Mivel őszutó havát megszakítás nélkül anticiklon alakította és számottevő front sem haladt át felettünk így az ország döntő részében mérhető mennyiségű csapadék nem esett. A ködfelhőből csak szitálás, ónos szitálás, esetenként hószállingózás fordult elő. Ennek következtében az elmúlt 110 év legszárazabb novemberét zártuk.

 

 

A fotókat papa53, attila, tib107, Fumamka Zeg-Ola, rboldis, kata68 megfigyelőinknek és a szentléleki webkameránknak köszönhetjük!

 

2010 november > > >

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés