illusztráció illusztráció

Ez a valaha mért legmelegebb október az Alpokban

2000 méteren 15 fok október végén - nyári hőmérsékletek uralkodnak az Alpokban.

Ausztriában a mérések kezdete óta, azaz 256 éve ez az október bizonyult a legmelegebbnek, pedig még nem is értünk el a végéhez. Az elmúlt 30 év átlagához képest 3 fokkal volt melegebb a hónap, pedig azért az elmúlt években is szép számmal előfordultak melegrekordok. A szeptemberben megnyitó gleccseri síterepeknek egy melegebb hónappal kell megküzdeniük, a közkedvelt Mölltal is kénytelen a tervezett nyitást tovább halogatni.

A magasabb csúcsokon sokszor volt 8-10 fokkal melegebb az ilyenkor megszokottnál, ami azt jelenti, hogy 2000 méter felett még 15 fokokat mértek a hónap végén.

illusztráció
Webkamera: Foto-webcam.eu (Lech am Arlberg)

A svájci Alpokban sem jobb a helyzet, itt 1864 óta végeznek folyamatos méréseket. Az idei október itt is a legmelegebb az összes közül. Az 1991-2020-as időszakhoz képest 3,7 fokkal volt melegebb a hegyekben.

A Síelők.hu cikke szerint "a magasabban fekvő svájci síterepek közül többen is októberi nyitást terveztek, ezeket módosítani kellett. Schilthorn és Diavolezza november 5-re, Andermatt november 12-re halasztotta az októberi nyitást. Törölni kellett a sokak által várt Zermattról induló világkupa futamot az enyhe időjárás miatt".

Az átlagosnál melegebb idő még november első napjain is kitart.

Szavazás

Tervezel síelni/snowboardozni?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés