illusztráció illusztráció

Eltűnt Európából a hó

Európa északi, északkeleti részére szorult vissza az igazi tél, a kontinens nagy részét enyhe, kora tavaszias idő uralja.

Európa nagy részén továbbra is enyhe, kora tavaszias időjárás uralkodik, az igazi tél a Skandináv-félszigetre és Oroszországba szorult vissza. Itt viszont nagyon hideg van, Oroszország európai területein csütörtök délután sok helyen nem volt melegebb -25, -30 foknál.

Forrás: Meteociel.fr

A hóvastagság alakulása is tükrözi az enyhe időjárást. Már az elmúlt teleken is gyakran tapasztalhattunk enyhe, kora tavaszias periódusokat, így a 2010-2022-es időszak átlaga már jóval elmaradt az ezt megelőző 30 éves időszak átlagától. Ha viszont a mostani időszakot vetjük össze a 2010-2022-es időszakkal, akkor még lehangolóbb képet kapunk, ugyanis

Európa hófedettsége jóval elmarad még az elmúlt 13 év átlagától is.

Ez jól látható alábbi anomáliatérképünkön is, melyen a jelenlegi hófedettséget viszonyítottuk a megelőző 13 év átlagos hófedettségéhez. Piros szín jelöli azokat a területeket, ahol a szokásosnál kevesebb, kék szín pedig ahol a szokásosnál vastagabb a hóréteg.

A jelenlegi hófedettség a 2010-2022 időszak mediánjához viszonyítva (ERA5, GFS, Időkép)

Klimatológiailag még előttünk áll a tél mélypontja, az OMSZ napi adatsorát megvizsgálva ugyanis elmondható, hogy 1900 és 2020 között Budapesten január 23. volt a leghidegebb -0,8 fokos napi átlaghőmérséklettel.

Az előrejelzések szerint azonban az átlagosnál enyhébb időjárás a következő 6-8 napban is folytatódik, jelentős lehűlésre, nagyobb havazásra egyelőre nincs esély.

Borítókép: Ww2 /Sopron/

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés