illusztráció illusztráció

Eltűnhet az Antarktisz fölötti ózonlyuk

Az ENSZ új környezetvédelmi jelentése szerint 2066-ra teljesen megszűnhet az Antarktisz fölötti ózonlyuk.

Lassú ütemben, de folyamatosan gyógyul a bolygónkat a Nap káros sugaraitól megvédő ózonréteg. Ha ebben az ütemben folytatódik a javulás, 

nagyjából 43 év múlva tűnhet el teljesen az Antarktisz fölötti ózonlyuk,

állapította meg az ENSZ egy új környezetvédelmi jelentése.

A sztratoszférában, mintegy 30 km magasságban található ózonréteg mintegy 35 évvel azután kezdett el gyógyulni, miután betiltották az ózonréteg vékonyodásáért felelős vegyi anyagok gyártását. Ezt az 1987-es Montreali Jegyzőkönyvben rögzítették. A két leginkább felelős halogén közül a klór szintje 11,5 százalékkal csökkent az 1993-as csúcs után, az ózonréteget nagyobb mértékben károsító, de a levegőben kisebb mennyiségben található brómé pedig 14,5 százalékkal esett vissza az 1999-es rekordhoz képest.

Az Antarktisz természetes időjárási jelenségei - így például az antarktiszi télen megerősödő poláris örvény erőssége - befolyásolják az ózonlyuk szintjét, amely az antarktiszi tavasz elején, nagyjából szeptemberben éri el a tetőpontját.

A jelentés szerint az ózonréteg várhatóan 2040-re állhat vissza az 1980 előtti állapothoz. Az Északi-sark fölött 2045-re, míg az Antarktisz fölött 2066-ra szűnhet meg teljesen az ózonlyuk.

Forrás: Portfolio, borítókép: NASA

 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés