illusztráció illusztráció

Együttállások estéje lesz csütörtökön

A Hold a Jupiterrel, a Merkúr a Vénusszal randevúzik december 29-én este.

Csütörtök este két együttállást is megfigyelhetünk majd az esti égbolton, ha az időjárás is engedi. A Hold és a Jupiter este 18 óra körül egymástól 3 fokra lesz megtalálható a déli égbolton 40 fokos magasságban. Ugyanakkor a Hold már 47%-os megvilágításban lesz, ami jó lehetőséget adhat arra, hogy alaposabban is megfigyeljük égi kísérőnk felszíni alakzatait - olvasható az Ng.24.hu oldalán.

Ugyanezen az estén, tehát december 29-én a Merkúr és a Vénusz is látszólag nagyon közel kerül egymáshoz a kora esti égbolton. A két bolygó 1,5 fokra lesz egymástól, ami látszólag nagyjából három teliholdnyi távolság. Megfigyelésükre napnyugta után adódhat alkalom, amikor még pár fokkal a horizont felett jár majd a két belső bolygónk az egyre sötétedő délnyugati égbolton, ezt követően a horizont alá kerülnek.

Forrás: Stellarium-web.org

A jelenlegi számításaink szerint csütörtökön a kora esti és az esti órákban a Dunántúlon lehetnek olyan tájak, ahol szakadozottabb lehet a felhőzet, illetve kevésbé lehet felhős az ég, így ezeken a területeken adódhat jó lehetőség az együttállások megfigyelésére. Máshol felhősebb lehet az este, így ezeken a tájakon nem lesznek igazán kedvezőek a feltételek az együttállások megfigyeléséhez.

Forrás: Ng.24.hu

Borítókép: Makardavid9

Szavazás

Csütörtök este megnézed az együttállásokat?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés