illusztráció illusztráció

Pozsonynál befagyott a Duna

Szakemberek biztosra veszik, hogy nálunk is befagy a folyó.

Hajózási tilalom a Dunán (csütörtök): Csütörtök este 22 órától hajózási tilalom lépett életbe a Duna magyarországi szakaszán.

Pozsonynál már befagyott a Duna (kedd): Az Index értesülései szerint Ausztriában leállt a dunai hajózás, mivel egyes szakaszokon már egybefüggő jégpáncél borítja a folyó felszínét. Pozsony környékén egyik napról a másikra fagyott be a folyó. Szerbiában eközben a hadsereg bejelentette, hogy robbantással fogja törni a Duna jegét.

Délutáni képek Komáromból (kedd):

Az alábbi fényképeket Apacika nevű észlelőnk készítette ma délután Komáromnál.

illusztráció illusztráció

(A képek kattintással nagyíthatóak.)

Előzmények (kedd):

A Duna befagyásának hallatán a legtöbb magyar embernek ugyanaz jut eszébe, mégpedig amikor a "Duna jegén és partján felállított katonaság a dermesztő hidegben Hunyadi Mátyást királlyá kiáltotta ki".

Ritka ugyan, de elképzelhető, hogy ez most is be fog következni; jelenleg ugyanis a Duna vízfelületének 60-70 százalékát fedik jégtáblát - írja az [origo]. Hétfő reggel a folyó hőmérséklete a Hydroinfo mérései szerint 0 és 2 fok között alakult. A következő napokban várható -15 fok alatti éjszakai hőmérsékletek következtében a szakemberek komoly esélyét látják annak, hogy a jég teljesen beálljon. 

illusztráció

A jégtörő hajók már készenlétben állnak, összesen 13 egység látja el a Tisza és a Duna jeges árvíz elleni védelmét. Egyelőre csak a téli kikötők jégmenetesítésére van szükség, ilyenkor ugyanis mindenki csak saját felelősségére hajózhat a Dunán. Esztergomnál már igen sűrűn fedik a jégtáblák a Dunát:

illusztráció

Ahogy a lenti fotókon is látszik, már Budapesten is hatalmas jégtáblák úsznak a folyón, ezek vastagsága a fagyos nappalok és éjszakák során átlagosan egy centiméterrel nő naponta.

 illusztráció

A folyókon a jégképződés először mindig a part közelében, a lassúbb folyású részeken, illetve a mederfenék közelében indul meg. Amikor ez a fenékjégnek nevezett jelenség eléri a kritikus méretet eléri, a felhajtóerő hatására az a felszínre emelkedik, és a partközeli jégdarabokkal a víz felszínén jégtáblákká tapad össze; ezt követi a jégzajlás.

illusztráció

És ha már annyiszor előkerült az elmúlt időkben az 1987-es tél, lássuk, hogy mit eredményezett akkor a hosszantartó, hideg időszak (Mizser Attila Facebookra töltött fotója):

Továbbra is várjuk kedves Észlelőink, Olvasóink fotóit, véleményeit! Köszönjük!

Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés