illusztráció illusztráció

Az év legzivatarosabb napja volt a csütörtöki Franciaországban

Több mint 53 ezer villámot detektáltak csütörtökön Franciaországban. Mandarin nagyságú jég kísérte a heves zivatarokat.

Az év eddigi legzivatarosabb napját jegyezték fel tegnap Franciaországban, ahol egy nap alatt 53699 villámcsapást detektáltak, számolt be róla a Meteo Express. Csütörtök délután ugyanis egy heves zivatarrendszer bontakozott ki az ország nyugati részén, ami késő estére a német és benelux határig jutott el. Útja során viharos széllökések, kiadós felhőszakadás és károkozó jégeső kísérte a rendszerbe szerveződő zivatarokat és szupercellákat.

illusztráció
Térkép: Keraunos.org

Néhol 5-6 centi átmérőjű jég hullott, ami kisebb károkat is okozott. 

 

illusztráció
Felvételek: Angelique Dauloir
illusztráció
Fotó: Chloé De Jonge

Ilyen erős, nyárias zivatarok október végén meglehetősen szokatlanok a térségben. Az elmúlt napokban azonban az átlagosnál jóval melegebb léghullámok érték el dél felől Nyugat-Európát. Ennek hatására kedden Franciaország déli részén 30-34 fok közé emelkedett a hőmérséklet, ami több helyi melegrekordot is megdöntött.

A nyárias meleg miatt az ilyenkor szokásosnál nagyobb mennyiségű, a zivatarok számára hasznosítható energia halmozódott fel a légkörben, így a csütörtökön érkező hidegfront hatására gyakorlatilag nyárra jellemző erős zivatarok, szupercellák tudtak kialakulni intenzív villámlással, heves kísérőjelenségekkel. 

Címlapkép: Fotoszabi (Ruzsa)

Szavazás

Mi okozhatta ezt a sok villámot?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés