illusztráció illusztráció

Amit a frontokról tudnunk kell

Hasznos tudnivalók a frontokról. Orvosmeteorológiai különkiadás.

Az időjárás hatását az emberre az orvosmeteorológia kutatja. Talán mindannyian tapasztaltuk már, hogy időváltozáskor nyűgösebbek, levertek vagyunk, fáj a fejünk, alacsony a vérnyomásunk, és még hosszan folytathatnám a sort. Érdekes, hogy az emberi szervezet sokszor hamarabb megérzi, hogy hideg- vagy melegfront érkezik fölénk, mint ahogy azt a műszerek jeleznék!

De nézzük, mit is nevezünk egyáltalán időjárási frontnak?  
A front nem más, mint egy érintkezési felület a hideg és a meleg levegő határán. Egy légköri képződmény, melynek mentén a légkör állapotát meghatározó paraméterek (a különböző meteorológiai elemek) egyszerre, rövid idő alatt, nagymértékben változnak.
 
A hidegfront
Ki a hidegfrontra, ki a melegfrontra érzékeny, rosszabb esetben akár mindkettőre. Hidegfront érkezésekor az erre érzékenyek ingerlékenyebbek, idegesek és robbanékonyak. Akire nem vonatkozik a fronthatás, legyen türelemmel az érzékenyekkel szemben… Ilyenkor megszaporodnak a reumatikus panaszok is, rosszabbul érezhetik magukat a gyomorfekélyesek, növekszik a görcshajlam. Romolhat a szívbetegek, az asztmások, a magas vérnyomásban szenvedők, az epilepsziások állapota. Megemelkedik a koraszülések száma is. A hidegfront többnyire frissítően hat, ugyanakkor koncentrációs zavarok ilyenkor is felléphetnek. Egyeseknél fokozott belső feszültség, ingerlékenység jelentkezhet.

A melegfront
A klasszikus melegfront lassan, és elsősorban a magas légrétegben emelkedő hőmérséklettel köszönt be. Aki erre érzékeny, migrénes fejfájással, fáradtsággal, levertséggel, szétszórtsággal, aluszékonysággal kell számolnia. Megszaporodnak a szív- és érrendszeri panaszok, növekszik az infarktus, a trombózis, a műtétek utáni vérzések veszélye. Ilyenkor a szokásosnál nagyobb a reakcióidő, romlanak a reflexek, a koncentrációképesség ez esetben is csökken. Autóvezetéskor pl. fokozottan figyeljünk oda, ha tudjuk, hogy a melegfrontra vagyunk érzékenyek!

A kettős fronthatás
A kettős fronthatásra érzékenyek esetében a hidegfronti és a melegfronti hatások is teljes hatásfokkal jelentkeznek.

Itt jegyzendő meg, hogy a hideg- és a melegfrontnak is vannak olyan fajtái, melyeknél a hatások nem egyértelműek, keverten vagy együttesen jelentkeznek. A frontérzékenység alapvetően egyénfüggő, igazából nem lehet 100%-osan megállapítani, hogy kinél melyik hatás érvényesül jobban, és miért.

Csonttörések, reuma
Gyakran halljuk azt, hogy – ha valakinek korábban csonttörése volt, onnantól kezdve élete végéig megérzi a közeledő frontokat. Az igazság: az, hogy valaki mennyire érzékenyen, észrevehetően reagál az egyes légköri változásokra, függ az adott személy reakciókészségétől, fizikai és egészségi állapotától, valamint befolyásolhatja a kora, neme és a testsúlya is.
Az is viszonylag közismert tény, hogy a reumás betegek egy része előre megérzi az időjárás-változást. A légnyomás változásai a vizsgálatok szerint élettanilag nem okoznak jelentős hatást. Az ún. frontok hatására vonatkozóan több adat van: a melegfront hatására a simaizom-görcsön alapuló, míg a hidegfrontra az idegeredetű fájdalmak fokozódnak. A napfolttevékenységek reumatológiai vonatkozásairól szóló megfigyelések még további megerősítésre szorulnak. A vizsgálatok szerint az atmoszferikus tényezők az idegrendszer útján fejtik ki hatásukat az emberi szervezetre.  A mozgásszervi betegségek a mérsékelt égövön élők között gyakrabban fordulnak elő. Vizsgálatok szerint a hőmérsékleten kívül a levegő nedvességtartalma is lényeges a mozgásszervi panaszok szempontjából.

Frontérzékenység ellen
Mit tehetünk, ha tudjuk, hogy frontérzékenyek vagyunk?
Mivel a frontérzékenység alapvetően egyénfüggő, sokat jelentenek a személyes tapasztalatok, illetve a háziorvosunkkal történő konzultáció. Érdemes nyomon követni az időjárás változásait, és azokat saját magunkra vonatkoztatva felkészülni pl. az esetleges vérnyomás-ingadozásra, fejfájásra.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés