illusztráció illusztráció

A Mecsek lábánál született a Debrecent letaroló második szupercella

6 és fél órán át tombolt, és 350 kilométert tett meg a szombaton Debrecenre lecsapó szupercella.

Nemcsak pusztító, de meglehetősen hosszú életű is volt a Debrecenre késő délután lecsapó második szupercella. A vihar csírái 11 óra körül, a Mecsek északi lábánál, nagyjából Magyarszék környékén alakultak ki, de mire elérte a Dunát már ereje teljében lévő, klasszikus szupercellává formálódott. Ezt követően pedig nekivágott az Alföldnek: Paks térsége után Kecskemét környéke, Martfű, Püspökladány és Hajdúszoboszló következett, majd 16 óra 30 perc körül elemi erővel csapott le Debrecenre.

Így szelte át az országot a szupercella

Debrecen után vihar már folyamatosan veszített erejéből, és a keleti határt már csak megközelíteni tudta. Késő délután, 17 óra 30 perc körül Nyírlugos térségében oszlott fel. Ez azt jelenti, hogy egy meglehetősen hosszú életű,

6 és fél órán keresztül, körülbelül 350 kilométeren át tomboló szupercelláról van szó.

illusztráció
A szupercella nyomvonala a radarképen

Érdemes megemlíteni a harmadik szupercellát is, ami 17 óra 15 perc körül szintén a Dunántúl felett kelt életre, Tamásitól kissé nyugatra, és este 21 órakor oszlott fel valahol Hortobágy fölött. Így több mint 4 órán át tombolt, és ezidő alatt körülbelül 240 kilométert tett meg. Útja során Nagykőröst és Szolnokot is telibe találta.

 Miért élnek ilyen sokáig a szupercellák?

A szupercellák megfelelő mértékű labilitás és szélnyírás mellett ennél hosszabb ideig, egyes esetekben több mint 8 órán át is képesek életben maradni. A forgó mozgás, vagyis a mezociklon, kulcsfontosságú szerepet játszik a szupercellák hosszú élettartamában. Ez a forgás stabilizálja a szupercellát azáltal, hogy elkülöníti a felhőben a fel- és lefelé áramló levegőt. A mezociklon segít fenntartani az erős, szervezett struktúrát, ami lehetővé teszi, hogy a feláramló meleg, nedves levegő folyamatosan táplálja a vihart, miközben a lefelé áramló hideg levegő kiáramlik a vihar aljából anélkül, hogy zavarja a feláramlást. Ez az elkülönítés és szerveződés lehetővé teszi, hogy a szupercella hosszabb ideig fennmaradjon és intenzív maradjon.

Borítókép: Szatmári Tamás által üzemeltetett debrenceni webkameránk képe

 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés