illusztráció illusztráció

A Hold új társakat talál január végén

Ha az időjárás is engedi, Hold-Mars-Fiastyúk együttállást figyelhetünk meg január 30-án az esti, éjszakai égen.

Ma este a Hold csatlakozik a Vénusz és a Szaturnusz kettőséhez, így hármas együttállást figyelhetünk meg ott, ahol nem lesz felhős az ég. Erre a legnagyobb esély az északkeleti tájakon mutatkozik.

Viszont január még tartogat együttállást, ugyanis a Hold új társakra lel január 30-án este. A hónap utolsó hétfőjének estéjén, éjszakáján

Hold-Mars-Fiastyúk együttállás lesz megfigyelhető,

ha időjárás is engedi, bár a jelenlegi számítások nem túl optimisták ezzel kapcsolatban, ugyanis sok felhő lehet az égen, és csak időnként szakadozhat fel éjjel helyenként kis időre a felhőtakaró. Viszont a nagy időtáv miatt még meglehetősen bizonytalan a felhőzet pontos előrejelzése.

Forrás: Stellarium-web.org

Ha szerencsénk lesz az időjárást illetően, akkor magasan a déli égbolton figyelhetjük meg a hármas együttállást. A Mars és a Fiastyúk között fog elhelyezkedni a 70%-os megvilágítású Hold, mindkettőtől nagyjából 5 fok látszólagos távolságra. Bár a Hold közel lesz a Fiastyúkhoz, és a fénye már valamelyest zavaró lesz a Fiastyúk csillagainak megfigyelésében, de azok még éppen láthatóak lesznek - olvasható az Ng.24.hu oldalán Landy-Gyebnár Mónika cikkében.

Borítókép: Makardavid9 /Zalabér/ - a kép illusztráció

Szavazás

Ha tiszta lesz az ég, megnézed az együttállást?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés