illusztráció illusztráció

2022 volt az eddigi legmelegebb év több Európai országban

Nagy-Britanniában, Franciaországban és Spanyolországban is 2022 volt a legmelegebb év a mérések kezdete óta.

Extrém időjárási eseményekben bővelkedett a 2022-es év, mely az európai Copernicus adatai szerint

az 5. legmelegebb év volt bolygónkon a mérések kezdete óta.

A globális átlaghőmérséklet nagyjából 1,2 fokot emelkedett az 1800-as évek vége óta a melegedés üteme pedig egyre fokozódik.

Külső tartalom

Ez a médiatartalom nem az Időkép kiszolgálóján található, így azt nem töltjük be automatikusan. A tartalomkiszolgáló felhasználási és adatvédelmi feltételeit a tartalom betöltésével elfogadja, harmadik fél cookie-ja eszközén eltárolódhat.

A 2022-es évet több európai országban is az eddigi legmelegebb évként lehet elkönyvelni. Nagy-Britanniában az éves átlaghőmérséklet átlépte a 10 fokot, amire az 1884 óta tartó mérések során egyszer sem volt példa. A szigetországban 2022-ben mértek először 40 fokot elérő hőmérsékletet. Franciaországban 14 fok felett alakult az éves átlag, ami az eddigi legmagasabbnak számít az országban. Svájcban a 7,4 fokos éves átlaghőmérséklet messze a legmagasabb értéknek számít az 1864-ben kezdődött megfigyelések óta.

Nem meglepő módon a hőhullámok sorát elszenvedő Spanyolországban is rekordot döntött 2022. A dél-európai országban 2015 után mérték az eddigi négy legmelegebb évet.

Borítókép: Lica

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés