illusztráció illusztráció

10 centis jég pusztított Katalóniában

A pusztító jégesőnek sok sérültje és sajnos áldozata is van. Jelentős az anyagi kár is.

Pusztító jégesővel kísért zivatar csapott le kedden a Spanyolország északkeleti részén fekvő Girona-i régióban, ahol mintegy 10 percen át hullottak a narancs méretű jégdarabok.

A Katalóniai Meteorológiai Szolgálat 10 centiméter átmérőjű jégszemről is beszámolt.

Külső tartalom

Ez a médiatartalom nem az Időkép kiszolgálóján található, így azt nem töltjük be automatikusan. A tartalomkiszolgáló felhasználási és adatvédelmi feltételeit a tartalom betöltésével elfogadja, harmadik fél cookie-ja eszközén eltárolódhat.

illusztráció
A jég okozta kár egy szélvédőn | Fotó: Hail Support International Facebook
illusztráció
A hatalmas jégdarab alig fér el a kézben | Fotó: Hail Support International Facebook

A jégeső ablakokat, szélvédőket, tetőket tört be a térségben, ezenfelül pedig rengeteg személyi sérülésről érkezett hír. Nagyjából 50 embernek okoztak sérüléseket a hatalmas jégszemek, zúzódástól a csonttörésig terjedően. La Bisbal d’Empordà városában egy 20 hónapos kislány szenvedett súlyos sérüléseket, aki sajnos később a kórházban elhunyt — írja a BBC.

A Katalán Meteorológiai Szolgálat szerint Girona térségében 2002 óta nem volt ehhez fogható jégeső.

A hatalmas jégszemek kialakulásához az átlagosnál melegebb tengerfelszín is hozzájárulhatott. A sokévi átlagnál kb. 4-5 fokkal melegebb Földközi-tenger ugyanis extra energiát ad a zivatarok számára, melyekben erősebb feláramlások tudnak így kialakulni, ez pedig a jégnövekedésnek is kedvez.

Borítókép: Hail Support International / Facebook

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés