illusztráció illusztráció

Zivatarok követhetik a szombati nyárias időt

Felmelegedés jön péntektől, szombaton 27-29 fok is lehet, majd este hidegfront érkezhet zivatarokkal.

Szerdán és csütörtökön hidegörvény okoz barátságtalan, szeles időt, főként északkeleten nagy mennyiségű csapadékot.

Pénteken változik a helyzet. Elér bennünket annak a viharciklonnak a melegfrontja, mely Nyugat-Európában többfelé viharos időt, orkánerejű szelet okozhat. Nálunk orkánra nem kell számítani, de többfelé feltámad a délies szél. Kezdetben északkeleten eshet, napközben a napos időszakok mellett csak kisebb eső, egy-egy gyenge zápor fordulhat elő. Melegedés kezdődik, délután 18-25 fokot mérhetünk.

Szombaton a ciklon melegszektorában fogunk elhelyezkedni. Erős, viharos délies széllel özönlik be Afrika felől a meleg levegő,

napközben elérhetjük a 23-29 fokot.

Az átlagosnál 8-10 fokkal melegebb levegő érkezhet a szombat estére várható hidegfront előterében (előrejelző modell: ECMWF, animáció forrása: WXCharts.com)

A napos időszakok mellett késő délutánig nem várható számottevő csapadék, majd késő délután, este nyugat felől

megérkezhet a ciklon hidegfrontja.

A front vonulását záporok, zivatarok és viharos, zivatarok környezetében akár 80 km/órát meghaladó széllökések kísérhetik. Egyes modellek zivatarlánc kialakulásával is számolnak, mely nyugatról kelet felé roboghat végig az országon szombat estétől vasárnap hajnalig. 

A front csak pár fokos lehűlést hozhat, vasárnap 19-24 fok lehet a nappali órákban. Előreláthatólag szeles marad az idő, de több órára kisüthet a nap.

Borítókép: Kövesi Péter

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés