illusztráció illusztráció

Vulkánkitörés villámlással

Szenzációs fotón sikerült megörökíteni egy vulkánkitörés alkalmával keletkező villámlást.

Régóta lenyűgöznek a természet, különösen az időjárás olykor szélsőséges megnyilvánulásai. Ezek közül kiemelten érdekelnek a villámlások, melyek megfigyelésével és fotózásával már jó ideje több-kevesebb sikerrel próbálkozok. Szerencsére hazánkban többször is lehetőség kínálkozik erre, de viszont régi álmom, hogy egyszer egy vulkánkitörést élőben tudjak megfigyelni.
Az pedig, hogy valaki egyszerre legyen szemtanúja a két természeti jelenségnek, szinte elképzelhetetlen, de nem lehetetlen, ugyanis egy vulkánkitörés során kilövellő füstfelhőben keletkező villámlást sikerült lencsevégre kapnia egy fotósnak, legutóbb Chilében.

A kutatóknak egyelőre még nem sikerült teljesen tisztázni, miért kíséri gyakran villámlás a vulkánkitöréseket. Egybehangzó vélemények szerint a kisülés valószínűleg a kráterből feltörő felhőben lévő por, hamu, törmelékanyag és a vízrészecskék súrlódása miatt jöhet létre, bár erre pontosabb magyarázat egyelőre még nincs.

A múlt héten pénteken, 9000 év inaktivitás után váratlanul hatalmas hamufelhőt lövellt ki magából a Chile déli részén található Chaitén vulkán. A kitörés során körülbelül 20 kilométer magas por- és hamuoszlop jutott a légkörbe, amely egy része a talajra visszahullva sok helyen 20 centiméter vastagságban borította be a környéket. A kitörés során keletkező szeizmikus rengéseket Chile déli részén mindenhol érezni lehetett. A természeti jelenség szerencsére nem követelt emberáldozatot, az anyagi kár azonban tetemes.
(geographic.hu)
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés