illusztráció illusztráció

Vulkán a víz alatt

Elképzelhető, hogy új sziget fog kiemelkedni a mélyből, már hetek óta nyugtalan a föld.

illusztrációNéhány nappal korábban, november 3-án a Richter-skála szerinti 4-es, míg rá egy nappal 4.4-es földrengést regisztráltak a Kanári-szigetek közelében, az El Hierro nevű kis szigetnél. A víz alatt egy tűzhányó ontja magából a hamut és a különböző gázokat, melyek gyakorlatilag egy hasadék mentén törnek fel a felszínre. 

Azóta naponta többször is megremeg a Föld, a hatóságok az éjjeli órákra le is zárták a sziget Los Roquillos nevű alagútját, Las Puntas városában pedig 11 lakóházat evakuáltak. 

Egyes helyeken a megszilárdult láva már 100 méterre magasodik a tengerfenék fölé, még nagyjából 150 méter hiányzik ahhoz, hogy az alakuló sziget a vízfelszín fölé magasodjon, semmiképp sem zárható tehát ki, hogy új sziget fog kiemelkedni a vízből.

A négy hete növekvő "szigetmag" felbukkanása nem meglepetés a geológusok számára, hiszen a terület már július óta igen aktív. Az újdonsült tűzhányó, amely tulajdonképpen egy tenger alatti hasadékként kezdte életét, pár hét alatt nagyot növekedett a kiömlő láva megszilárdulásával.

Forrás: AFP, [origo]

Ezek is érdekelhetnek