illusztráció illusztráció

Vasárnap éjjel jönnek a Geminidák

Vasárnap este, éjjel látványos csillaghullást produkálhat a Geminidák meteorraj.

Vasárnap este, éjjel lesz az év egyik leglátványosabb csillaghullásának a csúcsa. A Geminidák meteorrajt figyelhetjük meg már vasárnap estétől hétfő hajnalig. Nagyjából az éjszaka közepén lesz a meteorhullás maximuma,

ekkor akár 60-70 meteort is megfigyelhetünk szerencsés körülmények között,

de már az esti órákban is előfordulhat óránként 20-30. Már kora este a horizont felett lesz megtalálható a hullócsillagok radiánsa, melyet az északkeleti égbolton az Ikrek (Gemini) csillagkép mellett figyelhetünk meg. Persze az előtte és utána lévő éjszakákon is láthatunk már pár hullócsillagot.

A Geminidák meteorraj érdekessége, hogy nem üstökös, hanem kisbolygó a szülő égiteste, így a szemcsék jelentős része is nagyobb, így ez a meteorraj több fényes hullócsillagot produkálhat, mint bármely más az évben. Így sok fényes, látványos, hosszabb utat bejáró hullócsillagot is megfigyelhetünk majd azon az estén, éjjelen.

illusztráció

Fotó: Jónás Károly korábbi felvétele

A Hold nem fogja zavarni a megfigyelést, ugyanis pont ezen az éjjelen lesz újhold. Az időjárás szempontjából viszont nem mindenhol lehetünk szerencsés helyzetben, ugyanis több tájegységünkön is felhős lehet az ég, és az esti, éjszakai órákban egyre nagyobb területen pára, köd is képződhet. De nem mindenhol lesz zárt a felhőtakaró, így van esély az ország egyes területein a meteorraj megfigyelésére.

Forrás: Ng.24.hu

Borítókép: Szemán Viktor korábbi felvétele

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés