illusztráció illusztráció

Változó ökoszisztémák

A légköri CO₂ növekvő szintje miatt a modellek korábbi eredményeihez képest tízszer gyorsabban savasodnak az óceánok.

A légköri CO₂ koncentrációja elsõsorban a fosszilis tüzelõanyagok használata, valamint az erdõirtások következtében emelkedett meg. Fontos tudni azonban, hogy a felszabadult CO₂ mintegy egyharmadát az óceánok fogadják be: a gáz oldódik a vízben és szénsav keletkezik - a tengervíz savas lesz, és ez a pH-érték csökkenésével tetten is érhetõ - tudósítanak amerikai kutatók a "Proceedings of the National Academy of Science" címû szaklapban.

A chicagói egyetem kutatói a Washington állam mellett található Tatoosh sziget közelében vizsgálták meg a pH-érték ingadozásait és annak a tengeri ökoszisztémára gyakorolt hatását. 8 éven keresztül mérték a víz sótartalmát, hõmérsékletét és pH-értékét, illetve megfigyeléseket végeztek a környék leggyakoribb állat- és növénypopulációjának változásáról is. Az idõszak alatt a pH-érték alapvetõen csökkent, méghozzá tízszer nagyobb ütemben, mint ahogyan a szimulációs modellek eddig jósolták, de emellett arra is fény derült, hogy a pH-érték még napi szinten is erõteljesebben ingadozik, mint ahogy azt korábban feltételezték.

Ez egyértelmû kihatással van a tengeri életközösségek összetételére: bizonyos tengeri kagylók (Mytilus californianus, Mytilus trossulus, Pollicipes polymerus) elõfordulása és átlagos mérete is csökkent; hiszen a magas savtartalom gátolja ezeket az élõlényeket meszes vázuk felépítésében.

„Természetesen az ökoszisztémát érõ hatások ennél összetettebbek”- írják a kutatók. A mészképzõ Balanus glandula elnevezésû tengeri makk például jobban szaporodik csökkenõ pH-érték esetén, egyes mészalgák pedig látszólag egyáltalán nem is reagáltak a változásokra. Az összefüggésekre további vizsgálatok hivatottak fényt deríteni.

Forrás: PNAS, greenfo
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés