illusztráció illusztráció

Újabb hőségrekord

Vasárnap is megdõlt a napi hõmérsékletrekord: 37,6 fok az új csúcs. Éjjel hidegfront érkezik, vége lesz a hõségriasztásnak.

Vasárnap ismét megdõlt a napi (szeptember 7-i) hõmérsékletrekord, Szegeden délután fél négykor 37,6 fokot mértek, ami közel egy fokkal több az 1946-os, akkor csúcsnak számító 36,7 °C-nál. Budapesten se mértek még a mai nap ilyen meleget, a korábbi (1928-as) 33,1 foknál jóval többet, 34,6 fokot mutattak a hõmérõk.

Szombaton megdõlt a korábbi szeptember 6-i napi hõmérsékletrekord: szombat délután Szegeden 36,7 °C-ot mértek. A korábbi rekordot 1946-ban, szintén Szegeden mérték, akkor a 36,5 °C volt a legmagasabb mért érték. Megdõlt a budapesti csúcs is, az 1982-es 33,2 foknál közel 1 Celsius fokkal melegebbet mértek.

Az országos tisztifõorvos az OMSZ elõrejelzése alapján rendelte el a riasztást. Elsõfokú készültséget egy vagy két napig tartó, 25 fok feletti középhõmérséklet esetén, másodfokú készültséget egy vagy két napig tartó, 27 fok feletti, illetve három vagy több napig tartó 25 fok feletti középhõmérséklet esetén adnak ki. A legmagasabb, harmadfokú riasztást legalább 3 napig tartó, 27 fokot meghaladó középhõmérséklet idején rendelnek el.

Enyhülést egy hétfõn érkezõ hidegfronttól várhatunk, az átvonuló zápor-zivatarok után a nappali felmelegedés 25 °C körülire mérséklõdik.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés