illusztráció illusztráció

Újabb erős hőhullám jön a mediterrán térségben

Tartósan forró, száraz idő várható a Mediterráneum nyugati felén is. Többfelé eléri a hőmérséklet a 40 fokot.

Folytatódik az extrém meleg időjárás a mediterrán térségben. A Földközi-tenger középső és nyugati medencéjét forró, afrikai eredetű légtömeg űli meg, egy úgynevezett hőkupola alakul ki, ami egy hosszú (7-10 napos), intenzív hőhullámot okoz a térségben.

A hőkupola, mint kifejezés gyakran került szóba az idei nyár során kialakult erős és hosszantartó hőhullámok kapcsán, melyek száma és intenzítása éghajlatváltozás miatt sajnos egyre fokozódik. A hőkupola lényegében egy erős magassági anticiklonra utal, melyet ha háromdimenzióban kellene elképzelnünk valóban egy kupolához hasonló formát kapnánk.

illusztráció

A forróságot okozó erős magassági anticiklon jól megjelenik az ECMWF kedd délutáni előrejelzésén. (Forrás: ecmwf.int)

A képződmény belsejében magas légnyomás uralkodik, így a leszálló légmozgások dominálnak, melyek amellett, hogy tovább melegítik a levegőt, a csapadék kialakulását is ellehetetlenítik. A forró, száraz levegő tehát gyakorlatilag csapdába esik a hőkupolában, ami hosszú időn keresztül egy adott térség felett tartózkodhat, ezzel tovább súlyosbítva a helyzetet.

Egy ilyen hőkupola okozta a Görögországban és Törökországban tomboló rendkívüli forróságot és szárazságot, ami elősegítette a kiterjedt erdő- és bozóttüzek kialakulását. Most pedig a Földközi-tenger nyugati fele fölött játszódhat le hasonló forgatókönyv.

illusztráció

Nagy mennyiségű szaharai por érte a Földközi-tenger nyugati medencéjét kedden (Műholdkép: NASA)

A térségbe nagy mennyiségű szaharai porral érkezett meg a forró, az átlagosnál 8-12 fokkal melegebb légtömeg. A hőmérsékletek Szardínián, Szicílián és Dél-Olaszországban több helyen elérik, helyenként meghaladják a 40 fokot. Máltán is 40 fokos a hőség, míg Észak-Afrikába, Tunézia földközi-tengeri partvidékén 47-49 fokos forróság tombol.

illusztráció

Az ECMWF keddi 850 hPa-os szintre (kb. 1500 méter) vonatkozó hőmérsékleti anomália-előrejelzésén is jól kivehető a Földközi-tenger fölött lévő forró légtömeg (Forrás: WXCharts.com)

illusztráció

49 fokos hőség tombolt hétfőn Tunéziában (Forrás: Ogimet.com)

Ilyen melegre azért a Mediterráneum más részein nem kell készülni, de így is rendívül meleg lesz az idő, hisz

az előttünk álló bő egy hét során többfelé alakulhatnak 40, helyenként 45 fok körül a maximumok.

Várhatóan Szicília lesz az egyik legforróbb régió, ahol egyes számítások szerint akár 45-48 fokos értékek is előfordulhatnak. Észak-Afrika egyes pontjain pedig az 50 fokot is elérheti majd a hőmérséklet. A forróság mellé száraz időjárás is társul, ami sajnos növelni fogja az erdő-és bozóttüzek kialakulásának kockázatát. 

Borítókép: Pixabay

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés