illusztráció illusztráció

Tragikus augusztus

Európa több részén tragédiákat okozott a heves zivatartevékenység, Franciaországban tornádó okozta 3 ember halálát, Lengyelországban több embert még keresnek.

Európa nyugati felét sem kímélte a ciklon, vasárnap hevesebbnél hevesebb események követték egymást.

Franciaországban egy tornádó 3 ember halálát okozta Hautmontban, s ezek mellett még komoly anyagi károkat okozott, 40 ház sérült meg, a forgószél itt is fákat, illetve vezetékeket tépázott meg.

Hétfő hajnalban Németország északnyugati részét is elérte a ciklon. Szerencsére itt ember életeket nem követelt az ítéletidő, ám nagy mennyiségű csapadék hullott, egy nap alatt a havi átlagos csapadékösszeg értékének megfelelő. Ahogyan haladt a ciklon a kontinens belseje felé, Skandináviába is bőséges esőt szállított.- írja az origo.hu.

Lengyelországban 17-en megsérültek, és egy 15 éves lány meghalt, amikor a hétfői hidegfront végigsöpört az országon. Két fiatal kajakozót még keresnek, akik a kora esti órákban felborultak a San folyón dél-kelet Lengyelországban.A Mazóviában, Sziléziában és Podlasiában végigsöprő heves viharban.
Több száz tető rongálódott meg, a szél fákat csavart ki, villanyvezetékeket szaggatott le, melynek eredményeképpen mintegy 25 ezer háztartás maradt áram nélkül. A leszakadt felsővezetékek miatt káosz alakult ki a közlekedésben, melyet még nehezítettek az utakra, illetve sínekre dőlt fák ágai. A lengyel tűzoltókat 2100-szor riasztották- tudta meg a Független Hírügynökség Pawel Fratczak, a lengyel tűzoltók szóvivőjének elmondása alapján.

Még a szombati özönvíz szerű eső lehullása óta a mai napig is tartanak a helyreállító munkálatok hazánkban a Győrhöz tartozó Győrszentivánon, ugyanis egyes helyeken 40-60 cm magasan állt a víz a kertekben. Szárítják az elázott ruhákat, bútorokat, sok családnak mindene odaveszett, az elektronikai, illetve háztartási gépek nagy része használhatatlanná vált az elázás miatt. A házakat, és az udvarokat fertőtleníteni kell, mivel a lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt a csatornákból is feljött a szennyvíz, az áramszolgáltató a nedves talaj miatt rövid időre kikapcsolta az áramot.
Sík Sándor önkormányzati képviselő a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy ahhoz, hogy ilyen állapotok kialakuljanak, legnagyobb részben a lakók járultak hozzá, mivel többen földdel betemették, illetve bebetonozták a vízelvezetőket. A Győri Útkezelő Szervezet munkatársai még a héten megkezdik az árkok helyreállítását és ezután 50 ezer forintra megbütetik azt, aki ismét eltömíti a vízelvezetőket.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés