illusztráció illusztráció

Több növény is virágzásnak indult

A hosszú ideje tartó enyhe idő a természetet is megbolondította: több, tavasszal nyíló virág már most szirmot bontott.

Túl vagyunk a meteorológiai tél felén, ami bizony nem éppen a havazások és fagyok, sokkal inkább a hosszan tartó enyhe, tavaszias idő miatt vési be magát emlékezetünkbe. A melegrekordokat is hozó "januári tavasz" a természetet is megtréfálta: több olyan növényfaj is virágzásnak indult, mely normál esetben március második felében és áprilisban bont szirmot, vagy a melegebb tavaszi, illetve nyári hónapok során folyamatosan virágzik.

Lássunk ezekből most néhányat!

illusztrációillusztráció

 

 

 

 

 

 

 

Illakata nevű felhasználónk Alsónemesapátiban, Fehérvári Gyula pedig Kállón fotózott már teljesen kinyílt hóvirágot, mely általában február végén, március elején bont szirmot.

illusztrációillusztráció

 

 

 

 

 

 

Nyílik a százszorszép is, Gáspár Zsóka Cegléden, Keri72 nevű felhasználónk pedig Budapest XIII. kerületében kapott lencsevégre virágzó példányokat.

illusztrációillusztráció

 

 

 

 

 

 

 

illusztrációillusztráció

 

 

 

 

 

 

 

Kikeleti bangita, aranyfa, japán birs - pár péda azokból a cserjékből, melyeket szintén megtréfált a januári enyheség. Sárosi Kati, Lepsényi Ica és Gyuri, továbbá Tomán Ágnes és Kertész Mária fotóin vehetjük szemügyre a téli, meglehetősen szokatlan virágzást.

illusztrációillusztráció

 

 

 

 

 

 

 

Jó néhány gyümölcsfa is rügyezni, illetve virágzani kezdett, így például a mandula Badacsonyörsön, valamint a szilva Izsákon. Varga József és Mágori Judit fotói.

illusztrációillusztráció

 

 

 

 

 

 

 

Bimbós, illetve teljesen kinyílt állapotban lévő rózsa Tiszavasváriban és Cegléden. A leginkább májustól az őszi fagyokig virágzó növényt Tomán Ágnes és Gáspár Zsóka örökítette meg.

Legutóbb 2006/2007 telén fordult elő ilyen hosszan tartó enyhe időszak, az akkori január például a mérések kezdete óta a legmelegebb januárnak bizonyult.

Köszönjük nézőinknek a képeket, szeretettel várjuk további, hasonló fotóikat, melyeket Képtárunkban tekinthetnek meg.

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés