illusztráció illusztráció

Terméskárok

A hetekig tartó mínusz 10-15°C-os hideg, illetve a felfagyás károkat okozott az őszi kalászosokban és a repcében.

Január első felében az oly sokszor emlegetett hideg légpárna miatt a légkör alsó 1000-1500 m-es rétege abszolút stabilissá vált, gyakorlatilag megszűntek benne az átkeverő mozgások. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szerint az őszi kalászosokban és a repcében a hetekig tartó mínusz 10-15°C-os hideg - egyelőre megbecsülhetetlen - kárt okozott. Az igen erős, hótakaró nélküli fagyokat a növények igen csak megszenvedték.

További veszélyforrás lehet az elmúlt napok változékony időjárása: a hideg éjszakákat meleg nappalok követték, az ennek következtében kialakuló felfagyás szintén növénypusztulást okozhat. Ezzel elsősorban azokon a területeken kell számolniuk a gazdálkodóknak, ahol ősszel, a vetést megelőző talajmunkák során a területek üregesek, rögösek maradtak, és az elvetett magok nem ülepedett magágyba kerültek.

A MOSZ szakértői szerint a növények állapotának javításában, a gyors regenerálódásban az idén kiemelt szerepe lehet a télvégi fejtrágyázásnak. Az egyetlen kérdés, hogy a gazdálkodók - akik még nem rendelkeznek elegendő műtrágyakészlettel - időben meg tudják-e vásárolni az ehhez szükséges nitrogén műtrágyát.

Forrás: MTI
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés