illusztráció illusztráció

Szokatlan meleget hoz a hétfő

Hétfőn karnyújtásnyi közelségbe kerül a tél és nyár. Erős széllel érkezik a nyárias meleg, tőlünk nyugatra viszont havazhat is.

Tél és nyár találkozik egymással hétfőn Európa közepén: idehaza 30 fok körüli csúcshőmérsékletek, tőlünk kicsivel nyugatabbra havazás érkezhet és nem csak az Alpokba, hanem síkvidékre is. Hogy mi okozza ezeket az óriási időjárási különbségeket röviden összefoglaljuk. 

Rázúdul a tél Európára

Ahogy arról korábban is írtunk a jelenlegi szelesebb, hűvösebb időjárást hétvégén nyárias meleg váltja fel. Ezzel egyidőben viszont komoly lehűlés kezdődik Északnyugat-Európában: egy Brit-szigetek környékén húzódó anticiklon és egy Skandinávia felett örvénylő ciklon együttese nyítja meg az utat a sarkvidéki levegő dél felé áramlásának. Íme egy rövid animáció erről:

Forrás: WXCharts.com

A hideg levegő élén araszoló hidegfront vasárnap este már Németország felett fog járni, hétfő estére pedig már Ausztriát és Csehországot is eléri, ahol olyan mértékű lesz a lehűlés, hogy havas eső, havazás alakulhat ki nem csak a hegyekben, de síkvidéki területeken is. 

Eközben nálunk tombol a nyár

A Kárpát-medence eközben a front előoldalán fog elhelyezkedni, ahol az erőteljes délnyugati áramlás szokatlanul meleg levegőt hoz magával a mediterrán térségből. A csúcshőmérséklet

több helyen 30 fok körül alakulhat.

Kicsivel "hűvösebb" idő északnyugaton lehet, ahol előreláthatólag 20-25 fokos maximumokra van kilátás. A front (a jelenlegi előrejelzések szerint) hétfőn késő este érkezhet meg északnyugatra erős, viharos széllel és kedd reggelre vonulhat át felettünk.

illusztráció

 

Mi a helyzet a csapadékkal?

Nyilván sokakat (köztük minket is) foglalkoztat vajon hoz-e nagyobb mennyiségű csapadékot a front, de erre sajnos jelen állás szerint kevés az esély. Hétfőn elszórt záporok, zivatarok alakulhatnak ki a front előterében, melyek csak lokálisan enyhíthetnek a szárazságon. De a hidegfronthoz tartozó csapadék sem lesz jelentős, halmazállapot-változás viszont nálunk is előfordulhat. A Kőszegi-hegységben gyenge havazásba, havas esőbe válthat át a csapadék az éjszaka folyamán. 

Mekkora lesz a lehűlés és meddig tarhat?

A front durván 10-15 fokos lehűlést hozhat a hétfői naphoz képest. Hogy mikor térhet vissza a nyárias meleg ilyen időtávból még nem mondható meg biztosan, de a legfrissebb középtávú prognózisok szerint a jövő hét második felében ismét déliesre fordulhat az áramlás és visszatérhet a nyári meleg. 

 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés