illusztráció illusztráció

Szeptemberi melegrekord dőlt Japánban

A mérések kezdete óta először lépte át szeptemberben a 40 fokot a hőmérséklet Japánban.

Megdőlt a szeptemberi melegrekord Japánban. A szigetország nyugati partvidékén fekvő Sanjo településen

40,4 fokig emelkedett a hőmérséklet.

A mostani mérés a korábbi, 2000. szeptember 2-án Tokió közelében regisztrált 39,7 fokos szeptemberi rekordot döntötte meg.

illusztráció

A Japán Meteorológia Ügynökség csütörtöki mérései Niigata prefekturában és környékén. Forrás: JMA

Japánban már augusztusban is nagy volt a hőség. Augusztus 17-én 41,1 fokot mértek a Csendes-óceán partján fekvő Hamamatsuban, ami megegyezik az országban valaha mért legmagasabb hőmérséklettel, melyet 2018 júliusában regisztráltak. Ezekben a napokban is több helyen alakul 35 fok közelében a csúcshőmérséklet.

illusztráció

Csütörtöki maximum hőmérsékletek Japán térségében. Forrás: Ogimet.com

Ebben a két nappal ezelőtt a térségben elhaladó Maysak tájfunnak is nagy a szerepe, melynek keleti oldalán erős délies áramlás alakult ki, ami az átlagosnál melegebb levegőt szállít Japán fölé.

Ez a délies áramlás segítette elő szeptemberi rekord meleg megszületését is. A Sanjo környéki hegyvidéken átbukó száraz, meleg szél (főn) lokálisan jelentős hőmérséklet emelkedést okozhatott. A térség más városaiban is mértek 37-38 fokos maximumokat.

illusztráció

A Maysak okozta délies áramlás a ECMWF korábbi 850 hPa-os (kb. 1500 méter) hőmérsékleti anomália előrejelzésén. Forrás: WXCharts.com

Japánban az augusztus az év legmelegebb hónapja. Ilyenkor a legmagasabb hőmérsékletek általában 30-35 fok között alakulnak. Szeptemberben, különösen annak első felében sem ritkák a 30 fok feletti maximumok, de a 40 fok közeli értékek már rendkívülinek számítanak. A mostani szemptemberi rekord tehát nagyjából 8 fokkal melegebb az ilyenkor szokásos hőmérsékletnél.

 

Borítókép: Pixabay.com

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés