illusztráció illusztráció

Szahara

Mediterrán ciklon okozott heves záporokat a Szahara északnyugati területein, a csapadék mennyisége helyenként a 20 mm-t is elérte.

A Szahara Észak-Afrikában mintegy 8.6 millió km² területet foglal el, köztudottan Földünk legnagyobb sivataga. Legszárazabb régiója az északon elhelyezkedő Líbiai-sivatag, ezen a vidéken gyakran 5-10 év is eltelik anélkül, hogy akár minimális mennyiségű csapadék is hullana.

Tegnap azonban a Marokkó északi partjainál örvénylő mediterrán ciklon Marokkó és Algéria partvidékén, valamint Mallorcán is felhőszakadást okozott. Helyenként igen heves záporok alakultak ki, egyes területeken a csapadék mennyisége a 20 mm-t is elérte.

Míg Magyarországon az évi átlagos csapadék 600-650 mm, ebben a térségben ennek jó esetben is csak az ötöde hullik le évente; párolgása viszont többszöröse az itthoninak. A Szahara ezen területén a derült égboltot általában csak a porviharok zavarják meg.

Porviharok akkor keletkeznek, amikor a forró sivatagi levegő találkozik a Száhel-övezet felől, délről érkező hidegebb légtömegekkel, rendszertelenségükre azonban egyelőre nem találtak magyarázatot. Egyes években több millió tonna por kel útra az Atlanti-óceánon, és a homokviharokat még a Karib-tengeren és Floridában is észlelik, máskor a porviharszezon szokatlanul csendesen telik.

Forrás: CNN, OMSZ
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés